Sosyal medyada bizi takip edin

Sağlık

‘Sıcak ve güneÅŸe maruz kalmak vücutta kalıcı leke nedeni’

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

SÄ°VAS Cumhuriyet Ãœniversitesi (SCÃœ) Tıp Fakültesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Dr. Öğretim Ãœyesi Mustafa Tosun, özellikle yaz aylarında güneÅŸte fazla bulunmanın olumsuz etkilerinden bahsederek, “Ä°nsan vücudunda aşırı sıcak ve güneÅŸin etkisiyle özellikle kalıcı lekeler ortaya çıkabilir. Var olan hastalıkları da sıcak ve güneÅŸ tetikleyebiliyor” dedi.

SCÃœ Tıp Fakültesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Dr. Öğretim Ãœyesi Mustafa Tosun, sıcak hava ve güneÅŸe aşırı derecede maruz kalındığında yaÅŸanacak hastalıklar hakkında bilgi verdi. Tosun, özellikle yaz aylarında güneÅŸte fazla kalmanın birçok olumsuz etkisi bulunduÄŸunu belirterek, “Hava sıcaklıklarının artış göstermesi, yaz aylarının beraberinde getirdiÄŸi hastalıkların oranını da artırdı. Miliara dediÄŸimiz, halk arasında isilik olarak bilinen hastalık özellikle 2,5 yaÅŸ altı çocuklarda, obezite hastaları ve yaÅŸlılarda sık görülüyor. Ter bezlerinin tıkanmasıyla isilik lezyonlarını yaz dönemlerinde çok sık görüyoruz. Yine güneÅŸe baÄŸlı oluÅŸan bazı dermatolojik hastalıklar var. Rozasea dediÄŸimiz gül hastalığı veya lupus gibi hastalıklar var ve bu hastalıkların yaz aylarında alevlenmesinde lezyonlar artıyor. Yine cilt lekeleri de güneÅŸin etkisiyle ortaya çıkarak kalıcı olabiliyor. GüneÅŸ yanıkları, fotokontakt dermatit dediÄŸimiz alerjik reaksiyonlar güneÅŸ gören alanlarda, yüz bölgesi, boyun veya kollar gibi bölgelerde sıkça ortaya çıkıyor. Vücudun, ayakların terlemesiyle mantar hastalıkları ortaya çıkmakta. Saydığımız bu hastalıklar yaz aylarında artan hastalıklar” diye konuÅŸtu.

‘SERÄ°N YERLERDE BULUNULMALI’

Yaz aylarında sıcak ve güneşten korunmak için koruyucu kremlerin sıklıkla kullanılması gerektiğini de söyleyen Tosun, şunları kaydetti:

“Bu tür rahatsızlıkları bulunan hastalarımızın özellikle güneÅŸ kremi kullanmaları, kullandıkları güneÅŸ koruyucularını 2-3 saatte bir yenilemeleri, saat 10.00 ile 16.00 aralarında dışarıya mümkün olduÄŸunca çıkmamalarını, ince ve açık renkli kıyafet giyinmelerini, ayrıca serin yerlerde bulunmalarını öneriyoruz. Hastalığı yaÅŸayanlarımıza ise çeÅŸitli tedaviler uyguluyoruz. Tropikal kremler uyguluyoruz. Özellikle hastalığın alevlendiÄŸi dönemlerde hastayı bilinçlendirip, tedavilerini de ona göre düzenliyoruz ve kontrollerimizi buna göre saÄŸlıyoruz. Deri vücudumuzun en büyük organı ve aynı zamanda en çok dış ortamdan etkilenen organımız. Bu nedenle güneÅŸten en çok etkilenen organ ve lezyonlarda yaz döneminde daha çok artış gösteriyor. Ter kaybı ve vücudun genel saÄŸlığı için özellikle yaz aylarında bolca su içilmeli.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam