Ekonomi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda Sıcak Tartışmalar Başlıyor! Yüzde 20 mi, Yüzde 45 mi?
Asgari ücret zammı ile ilgili tartışmalar, Aralık ayındaki toplantılara bir ay kala hız kazandı.
Asgari ücret zammı ile ilgili tartışmalar, Aralık ayındaki toplantılara bir ay kala hız kazandı.
2025 yılı için belirleyici olan enflasyon beklentileri, 2024 ve 2025 yılları arasında yüzde 20’nin üzerinde bir fark gösteriyor. Bu nedenle, masada konuşulacak rakamlara dair veriler dikkatle takip ediliyor.
2025 Ocak Zammı Beklentileri
Milyonlarca çalışan, asgari ücretin ne kadar olacağına dair net bir yanıt bekliyor. Yıl sonu yaklaşırken, asgari ücret artışı yeniden gündeme geldi. Enflasyon tahminleri, zammın belirlenmesinde etkili olacak. Peki, beklentiler ne yönde?
Zam Beklentileri
Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, asgari ücretle ilgili köşesinde şunları yazdı: Aralık gelmeden asgari ücret tartışmaları başladı. Bir grup (bu kesim içinde ekonomi yönetimi de bulunuyor), asgari ücret artışının yüzde 20-25 arasında tutulmasını savunuyor. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2025 için hedeflenen enflasyonun yüzde 17,5 olduğunu hatırlatarak, bunun biraz üzerinde bir artış yapılması gerektiğini belirtiyorlar.
Diğer taraftan, bazı kesimler ise gerçekleşen enflasyon oranında bir artış yapılması gerektiğini savunuyor. Bu da yaklaşık yüzde 45 civarında bir zam anlamına geliyor.
Geçtiğimiz günlerde, 126 iktisatçı, Ocak 2025 için öngörülen artışın enflasyon oranının yüzde 25 olarak belirlenmesinin “bilimsel ve sosyal açıdan kaygı verici” olduğunu ifade etti. Bu yılki pazarlık masası zorlu geçeceğe benziyor.
İşverenlerin Görüşleri
Peki, ekonomi yönetimi ve akademisyenler bir şeyler söylese de, patronların düşünceleri nedir? Birkaç tekstilci, makineci ve restoran sahibi ile görüşüldüğünde, ağırlıklı olarak asgari ücretin 22-23 bin lira düzeyine çıkarılmasını istediklerini belirttiler. Eğer asgari ücret, 2024 yılındaki gibi yüzde 45 oranında artırılırsa, birçok fabrikanın ya yurtdışına açılacağını ya da küçüleceğini dile getiriyorlar.
Asgari ücretin şu anda 17 bin 2 TL olduğu ve işverene maliyetinin brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olduğunu belirten işverenler, SGK ve işsizlik sigorta primlerinin eklenmesiyle bu miktarın 23 bin 502 lira 94 kuruşa çıktığını vurguluyorlar. Çoğu işletme, çalışanlarına asgari ücretin üzerinde maaş veriyor ve fabrikaların çoğunda taban ücretin 25 bin TL civarında olduğu bildiriliyor.
Yurt Dışı ile Rekabet
Türkiye’de asgari ücret, Avrupa’daki bazı ülkelerin üzerinde bulunuyor. Örneğin, şu anda Türkiye’deki asgari ücret 500 dolar civarındayken, Macaristan’da daha düşük seviyelerde kalıyor. Patronlar, yüksek işçi maliyetleri nedeniyle rekabet edemedikleri ülkelerin pazarlarını ele geçirebileceğinden endişe ediyor.
Hizmet sektörü gibi emek yoğun işletmeler de, işçi ücretlerine yapılacak her zam için maliyetlerini artırarak, bu giderleri ürün fiyatlarına yansıtmayı düşünüyor. Bu noktada, asgari ücret belirlenirken işçi, işveren ve hükümetin birlikte hareket etmesi gerektiği vurgulanıyor.
Sonuç
Asgari ücret meselesi, tüm kesimlerin sorumluluk taşıdığı bir denge meselesi olarak öne çıkıyor. Hükümetin, sosyal baskılara karşı dikkatli olması gerektiği ve çalışanların yaşam standartlarını korumak için adil bir zammın şart olduğu ifade ediliyor. Ancak, işletmelerin de üretmeye ve istihdam yaratmaya devam edebilmesi için rekabet gücünü kaybetmemesi büyük önem taşıyor.
KAYNAK: HABER MERKEZİ