Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Tüketici Uyarısı: Gizli Zam ve Yalancı İndirimler Kol Geziyor!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, gıda ürünlerinde yaşanan gizli zamlar ve yalancı indirim kampanyalarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, gıda ürünlerinde yaşanan gizli zamlar ve yalancı indirim kampanyalarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Ağaoğlu, özellikle gramajların düşürülerek yapılan gizli zamlar ve fiyatların artırılıp ardından düşürülmesiyle oluşturulan yanıltıcı indirimlerin tüketiciler için risk oluşturduğunu vurguladı.

Gizli Zam Uygulamaları

Ağaoğlu, kendi deneyiminden örnek vererek 5 litrelik zeytinyağı tenekelerinden birinin 700 TL, diğerinin ise 750 TL’ye satıldığını belirtti. “Bu fiyatlara beş litrelik bir erken hasat taş baskı natürel zeytinyağı almak mümkün değil,” diyen Ağaoğlu, bu ürünlerden birinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan tağşişli ürünler listesinde yer aldığını ifade etti. Diğer ürünü ise Bakanlığın İstanbul İl Laboratuvarı’na götürdüğünü ve analiz sonuçlarının beklediğini söyledi.

Yalancı İndirim Cezaları

Ağaoğlu, gizli zamların yanı sıra yalancı indirimlerin de tüketiciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’ne göre, tüketicilere sunulan ürünlerde gramajda yapılan değişikliklerin yanıltıcı ambalajlama uygulamaları olarak değerlendirildiğini ve bu duruma 550 bin TL’ye kadar ceza uygulanabileceğini açıkladı.

Son 30 Günde Fiyat Kontrolü

Yalancı indirimlerin önüne geçmek için tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalara değinen Ağaoğlu, “Bir firmanın indirim yapabilmesi için son 30 günde o ürünün satıldığı en düşük fiyatı baz alması gerekir,” dedi. Örneğin, bir ürün 100 TL’den satıldıysa, bu fiyat üzerinden indirim yapılabileceğini belirten Ağaoğlu, fiyatın yükseltilip sonra indirim yapıldığında bu durumun yanıltıcı olacağını ifade etti.

Tüketici Denetimi ve Haklar

Ağaoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın her ürünü takip etmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle tüketicilere büyük görev düştüğünü vurguladı. Şikayetlerle ilgili büyük kolaylıklar sağlandığını belirten Ağaoğlu, “2025’te değerlenme oranı artacaktır, ancak bu yıl için 104 bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetleri yetkilidir,” dedi. Tüketicilerin cep telefonları, çamaşır ve bulaşık makineleri gibi ürünlerde yaşadıkları sorunları mahkemeye gitmeden bu yolla çözebileceği ifade edildi.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam