Ekonomi
Kadınların Çalışma Hayatında Devrim: İşte Yeni Haklar
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 10,9 milyon kadın çalışan bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 10,9 milyon kadın çalışan bulunuyor.
TÜİK sistemlerine göre, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılma oranları neredeyse tüm seviyelerde. Erkeklerde iş gücü kazanma oranı %72.1 iken bu oran %36,8 seviyesindedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kadın çalışanlara yönelik önemli haklar tanıyarak, iş gücünü artırmayı hedefliyor.
Hamile ve Emziren Kadınlara Özel Haklar
SGK mevzuatına göre hamile ya da emziren kadın çalışanlar günde en fazla 7,5 saat çalışabiliyor ve gece vardiyasına ulaşılamıyor. Ayrıca doğumun ardından bir yıl boyunca da gece çalışmaları yasaklanıyor.
Kadınlar Evlenme Sonrası Tazminat Alabiliyor
Kadınlar, bir yıl içinde ayrılmalarının ardından kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak doğum nedeniyle ayrılma ayrılmalarda bu hak, yaş dışında emeklilik dönemlerini yaşayan kadınlar tanınmıyor.
Staj Süresi Doğum Borçlanması Sayılıyor
Staj süresinde doğum yapmış kadınlar, staj ve sigortalı çalışma tarihi arasında doğum yapmaları halinde doğum borçlanmasından yararlanabiliyor. Ayrıca staj yapan kadınlar, EYT kapsamına girme hakkını kazanabiliyor.
Doğum İzni
Kadın hastaların doğumundan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 112 gün doğum izni hakkı bulunmaktadır. Çoklu doğum durumunda bu süreye 2 hafta ekleniyor.
5 Yıl Erken Emeklilik Fırsatı
Ağır engellilere sahip kadın çalışanlar, 1 Ekim 2008’den sonraki çalışma sürelerine %25 ek süre kazanıyor. Bu sayede 20 yıl sigortalı bir anne 5 yıl erken emekli olabiliyor.
Süt İzni ve Yarım Gün Çalışma Hakkı
Kadın çalışanlar, 1 yaşında küçük çocuklar için günde bir buçuk saat süt izni alabiliyor. İlk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay yarım gün çalışma hakkı bulunmaktadır. Engelli parçalara sahip anneler, bir yıl boyunca yarım gün çalışabiliyor.
Doğum Borçlanmasıyla 6 Yıl Kazanç
Kadın kişiler, doğumdan sonra ayrılmaları durumunda 3 boyutta doğum borçlanma yeteneğinde ve çocuğu için 2 yıl olmak üzere toplam 6 yıl borçlanma imkânı elde ediyor.
Yarı Zamanlı Çalışma ve Kreş Yardımı
Kadın çalışanlar, çocukların ilkokula başlamasına kadar yarı zamanlı çalışma hakkına sahiptir. Ayrıca 150 ve daha fazla çalışana sahip iş yerlerine kreş yardımı sağlamak mümkün. İşveren bu kurallara uymadığında, kadın çalışan iş akdini feshedip kıdem tazminatı alma hakkına sahip oluyor.
KAYNAK: HABER MERKEZİ