Türkiye
Otizmli Yiğit’in resim tutkusu tuvallerde
Ankarada 35 yıl önce evlenen Hatice ve Yusuf Tekeli çifti, çocukları olmayınca tedaviye başladı. Tüm tedavilerin sonuçsuz kalmasıyla çift, evlat edinmeye karar verdi. Çift, polis memuru Yusuf Tekelinin tayini Ispartaya çıkınca buradaki kuruma evlat edinmek için başvuruda bulundu. 2003 yılında gelen telefonla kendilerini kurumda bulan Tekeli çifti, 3 aylık Yiğit ile ilk defa karşılaştı. Yanlarında Yiğite giydirecekleri kıyafetleri de götüren çift, büyük mutluluk yaşadı. 1 yıl boyunca kurumun gözetiminde Yiğite anne babalık yapan Tekeli çifti, 2004 yılında mahkeme kararıyla Yiğiti nüfuslarına geçirdi.
ARKADAŞLARINA DA İLHAM OLDU
Normal bir çocukluk geçiren Yiğit, 2,5 yaşına geldiğinde hareketlerinde değişiklikler başladı. Konuşmasında ve hareketlerindeki değişikliklerden şüphelenen çift, çocuklarını doktora götürdü. Tetkikler sonunda Yiğite epilepsi ve yüzde 40 otizm teşhisi konuldu. Yiğit hem tedaviye hem de özel eğitime başladı. Çocuklarını evde çizdiği resimleri gören aile, Yiğiti resme de yönlendirdi. Akdeniz Otizm Derneğinin Aksu ilçesinde kurduğu okulda resim dersleri almaya başlayan Yiğit, yaratıcılığı ve çizdiği resimlerle hayran bıraktı. Kendisi gibi otizmli arkadaşlarına da ilham olan Yiğitin çizdiği resimler, okulun resim sınıfında sergileniyor. Ayrıca Yiğitin resimlerinin yer alacağı bir sergi de planlanıyor.
YARATICILIĞI İLERİ SEVİYEDE
Yiğitin resim konusunda başarılı olduğunu söyleyen resim öğretmeni Tutku Varışlı Er, “Yiğit, öğrencilerimizden en iyisi. En son kendisiyle toz pastel çalışması yaptık. Kendisi yağlı boya, akrilik boya ile yapılan çalışmalarda çok iyi. Yaratıcılığı ileri seviyede. Daha çok akrilik boya çalışıyoruz. Farklı yaş gruplarıyla farklı çalışmalar yapıyoruz ama Yiğit ile birebir çalışabiliyoruz. Çalışmalarını en son bir sergiye dönüştürmeyi düşünüyoruz” dedi. Okulda ve evde resim yapmaya devam eden Yiğit Tekeli de “Resim yapmayı çok seviyorum. Akrilik boya, toz pastel boya kullanıyorum ve tuval çalışmaları yapıyorum. Benim ve arkadaşlarımın birçok resmi var. Resim yapmaya devam etmek istiyorum” diye konuştu.