Türkiye
2024 Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu’na Verildi
Nobel ekonomi ödülü Daron Acemoğlu’na verildi.
![2024 Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na Verildi](https://r.songelisme.com/2024/10/daron-acemoglu.jpg)
![](https://r.songelisme.com/google-news-icon.png)
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Alfred Nobel Anısına verilen Ekonomi Bilimleri Ödülü’nü “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları nedeniyle” Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verdiğini açıkladı. Üç bilim insanı, ülkeler arasındaki refah farklarını anlamamıza yardımcı olan araştırmaları ile bu ödüle layık görüldü.
![](https://r.songelisme.com/2024/10/19175247-728xauto.webp)
Nobel Komitesi’nden Açıklama
Nobel Komitesi, ödül sahiplerinin toplumsal kurumların ekonomik büyüme ve refah üzerindeki kritik rolünü ortaya koyduklarını belirtti. Komiteden yapılan açıklamada, “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ve halkı sömüren kurumların bulunduğu toplumlarda büyüme ya da olumlu değişim gerçekleşmez. Ödül sahiplerinin araştırmaları bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor” ifadeleri kullanıldı.
Acemoğlu’ndan Ödül Sonrası Açıklama
Daron Acemoğlu, ödül sonrası yaptığı konuşmada, “Sömürgecilik stratejilerinin farklı kurumsal modellere yol açtığını gösteriyoruz. Genel olarak çalışmalarımız demokrasiyi destekliyor, ancak demokrasi her derde deva değildir” dedi. New York Times’a yaptığı açıklamada ise demokrasisi olmayan ülkelerde bile ekonomik ilerlemenin mümkün olabileceğini belirtti.
Kapsayıcı ve Çıkarcı Kurumlar Arasındaki Fark
Nobel açıklamasında, Acemoğlu ve ekibinin araştırmalarında sıkça değindiği “çıkarcı kurumlar” ve “kapsayıcı kurumlar” kavramlarına vurgu yapıldı. Kapsayıcı kurumların refah yarattığı, ancak çıkarcı kurumların kısa vadeli kazançlar sağlarken, uzun vadede toplumun geri kalmasına neden olduğu belirtildi. Bu çalışmalara göre, halkı sömüren çıkarcı kurumlar iktidarda kaldığı sürece ekonomik reformlar gerçekleşmiyor.
Devrim ve Demokrasi
Ödül sahipleri, demokrasinin bazen devrim tehdidiyle karşı karşıya kalan iktidarların bir çıkış yolu olarak geldiğini gösteriyorlar. Halk, ekonomik reform vaatlerine güvenmedikçe, iktidarı devretmek ve demokrasi tesis etmek, bazen tek çözüm haline gelebiliyor.
Acemoğlu, Johnson ve Robinson’un çalışmaları, ülkeler arasındaki gelir farklılıklarını azaltmak ve toplumsal kurumların önemini vurgulamak açısından büyük bir katkı sunuyor.
BİZİ TAKİP EDEREK DESTEK OLUN…
KAYNAK: HABER MERKEZİ
![](https://r.songelisme.com/2021/04/songelisme-e1619686428439.png)