Ekonomi
SGK Uzmanı Uyardı: Emekli Maaşlarında Kesinti Tehlikesi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, 1999 ile 2016 yılları arasında emekli aylıklarından yapılan kesintilerin tekrar gündeme gelebileceğini duyurdu.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, 1999 ile 2016 yılları arasında emekli aylıklarından yapılan kesintilerin tekrar gündeme gelebileceğini duyurdu. Erdursun, bu konuyla ilgili kritik bilgiler paylaştı.
Erdursun’un açıklamaları, emekliler ve çalışan emekliler arasında önemli bir tartışma başlattı. Özellikle son haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, emeklilik sonrası çalışmaya devam eden bireylerin maaşlarından Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi kesintisi yapılmasının planlandığı belirtildi.
Bu yeni düzenleme ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin maaşlarından yüzde 12,5 oranında GSS primi kesilmesi olasılığı öne çıkıyor. Bu durum, emeklilik öncesinde uygulanan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) gibi yeni bir yükümlülük getirebilir.
Erdursun, geçmişteki uygulamalara da değinerek, 1999-2016 yılları arasında yapılan SGDP kesintilerinin kaldırıldığı tarihi hatırlattı. İşte bu süreçte yaşanan bazı önemli gelişmeler:
- 1999: Emekli olduktan sonra kendi işini kuran veya şirket ortağı olan Bağ-Kur emeklilerinden yüzde 10 SGDP kesintisi başladı.
- 2003: Uygulama, SSK ve Emekli Sandığı emeklilerini de kapsayacak şekilde genişletildi.
- 2008: 1 Ekim – 31 Aralık tarihleri arasında kesinti oranı yüzde 12’ye yükseltildi.
- 2009: Yıllık kesinti oranı yüzde 1 artırılmaya başlandı.
- Emekli olduktan sonra vergi mükellefi olan veya şirket ortağı olan emeklilerden kesinti oranı yüzde 15’e kadar çıktı.
- 2015: Yasal değişiklikle kesinti oranı tekrar yüzde 10’a indirildi.
- 2016: 29 Şubat’ta yapılan son değişiklikle SGDP kesintisi sona erdi.
Bu gelişmeler, emeklilerin gelirleri üzerinde önemli bir etki yaratabileceği için dikkatle izleniyor.
KAYNAK: HABER MERKEZİ