Ekonomi
Emekli Maaşlarına Yeni Düzenleme Yolda: 12.500 TL ile Hayatta Kalmak Mümkün Değil!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Güler, 2024 ve 2025 yılları arasında enflasyonun etkilerinin değerlendirileceğini ve bu konuda bir rapor hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Emekli Aylıkları ve Enflasyon Etkisi
AK Parti Grup Başkanı Güler, 2025 yılında emekli olanların, 2024 yılında emekli olanlara göre daha düşük aylık alacaklarına dair iddialarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Bu durumun enflasyondan kaynaklanan etkileri dikkate alarak değerlendirileceğini ve orta vadeli bir çözüm bulunacağını ifade etti. Ancak, sayısal verilerin henüz netleşmediğini de ekledi.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ve OKS
Abdullah Güler, emeklilik sisteminde reform yapılması gerektiğine de değindi. Özellikle Otomatik Katılım Sistemi (OKS)‘nin işveren katkısıyla ikinci basamak bir emeklilik sistemine dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu sistemin, Türkiye’nin mevcut emeklilik yapısına uyum sağlaması açısından önemli bir adım olacağına dikkat çekti.
Emeklilik Sisteminde Reform İhtiyacı
Güler, Türkiye’de emeklilik sisteminin dengeli ve sürdürülebilir bir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Aylık bağlama oranları, prim miktarı ve emeklilik yaşı gibi unsurların daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasının önemine değindi. SGK’nın gelir-gider dengesinin sağlanması açısından güçlü bir reformun kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Diğer Gündemler
Güler, TBMM’nin ilk gündem maddelerinden birinin Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi olduğunu açıkladı. Ayrıca, komisyonlarda tamamlanan Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Kanun Teklifi ve 9. Yargı Paketi’nin de Meclis gündeminde yer alacağını belirtti. Ülkenin siber güvenliği, veri güvenliği ve uzay sistemlerinin korunmasına yönelik yeni yasa teklifleri de hazırlanacak.
İklim Değişikliği ve Karbon Salınımı Çalışmaları
Güler, iklim değişikliği ve karbon salınımı ile ilgili çalışmaların da TBMM gündemine geleceğini ifade etti. Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı iş birliğiyle vergisel boyutları içeren yasal düzenlemelerin yapılacağını belirtti.
KAYNAK: HABER MERKEZİ