Sağlık
Nestlé’den Yeni Skandal: Suya Zararlı Madde Katıyor
Dünyaca ünlü gıda devi Nestlé, içme suyuna yasa dışı müdahalelerde bulunduğunu kabul etmesinin ardından Fransa’da açılan yeni bir dava ile karşı karşıya.
Dünyaca ünlü gıda devi Nestlé, içme suyuna yasa dışı müdahalelerde bulunduğunu kabul etmesinin ardından Fransa’da açılan yeni bir dava ile karşı karşıya.
Tüketici haklarını savunan Foodwatch örgütü, Nestlé ve başka bir içme suyu üreticisini kirli suyu yasa dışı yöntemlerle filtreleyip “doğal kaynak suyu” olarak piyasaya sürmekle suçladı. Bu uygulamanın “gıda sahtekarlığı” olduğunu belirten Foodwatch, insan sağlığını tehlikeye attığını vurguladı.
Daha önce benzer bir suçlamayla açılan bir dava, Nestlé’nin suçlamaları kabul ederek 2 milyon euro ceza ödemesiyle sonuçlanmıştı. Ancak Foodwatch, bu cezayı ödemenin konuyu kapatmaya yönelik bir çaba olduğunu savunarak eleştiride bulundu. Örgütün Almanya Direktörü Chris Methmann, Nestlé’nin 2023’te elde ettiği 11,8 milyar euro kâr göz önüne alındığında, ödediği cezanın sadece 99 dakikada geri kazanabileceğini iddia etti.
Bu dava, yalnızca Nestlé’yi değil, Fransa’nın en çok satan maden suyu markası Cristaline’in üreticisi Sources Alma’yı da kapsıyor. Foodwatch, tüm Nestlé su markalarının incelemeye alınmasını talep ederken, önceki davada yalnızca Vittel, Hépar ve Contrex markaları üzerinde durulmuştu. Ayrıca, Perrier markalı suda dışkı bakterilerine rastlanması sonucu 3 milyon şişe su imha edilmişti.
Foodwatch, Nestlé’nin yasa dışı uygulamalarının sadece kirli suyu filtrelemekle sınırlı olmadığını savunuyor. Örgüt, Nestlé’nin “doğal karbondioksitli su” olarak sattığı ürünlere sonradan karbondioksit eklediğini ve bazı sulara arseniği filtrelemek için demir sülfat eklediğini iddia ediyor.
Fransız haber kaynağı Mediapart, bazı kamu kurumlarının bu yasa dışı uygulamalardan yıllardır haberdar olduğunu bildirdi. 2022 yılında kurulan bir araştırma komisyonu, içme sularında yasa dışı müdahalelerin yaygın olduğunu tespit etmiş, ancak bu rapor kamuoyuna açıklanmamıştı. Geçen yıl, hükümet suların mikrofiltrasyondan geçirilmesine olanak tanıyan düzenlemeleri sessizce değiştirmişti.
İklim değişikliği ve tarımsal kimyasallar, küresel su kaynaklarını tehdit ederken, yakın zamanda yapılan araştırmalar şişe sularında mikroplastiklere rastlandığını ve bunun mikrofiltrasyon işlemlerinden kaynaklanabileceğini öne sürdü.
KAYNAK: HABER MERKEZİ