Sosyal medyada bizi takip edin

Güvenlik

Soma maden faciası davasının ağır cezada görülme talebine ret

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Somada 13 Mayıs 2014te meydana gelen maden kazasında 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelikin de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Sonraki süreçte 3 sanık tahliye edildi. Yargılamaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Can Gürkan 15 yıl, Ramazan Doğru 22,5 yıl Akın Çelik ile maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9ar ay, maden mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tutuksuz sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelike 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık 10 yıl 10ar ay, yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın 8 yıl 4er ay, Murat Bodur 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi. Şirketin patronu Alp Gürkanın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etti.

Yargıtay 12nci Ceza Dairesi, olası kastla insan öldürme suçundan ceza alan Can Gürkan ile Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinçin de aralarında bulunduğu 4 kişinin bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma suçundan cezalandırılmalarını istedi. Bunun üzerine sanıklar, nisan ayında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıktı. Mahkeme başkanı, bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkana 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğluna 12,5 yıl hapis cezası verdi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etti. Daha önceki kararda Can Gürkanın 15 yıl olan hapis cezası 20 yıla çıkarken, 8 yıl 4 ay hapis cezası alan Haluk Evinç ise beraat etti. Daha önce beraat eden Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise bu yeni kararla 12 yıl 6şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonunda ihmali bulunan 28 kamu görevlisi hakkında 25 Aralık 2023te Görevi kötüye kullanma iddianamesi düzenlenerek dava açıldı. İlk duruşması 8 Mayıs 2024te görülen Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın 2nci duruşması bugün görüldü. Mahkemeye sanıklar katılmazken, sanık avukatları mahkeme heyetinden müvekkillerinin kamu görevlisi olduğu için görev ve yetkilerinin belli olduğu ve bunun dışına çıkamayacaklarını belirterek, yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti. Müşteki aileleri ve müşteki avukatları ise davaya katılma taleplerini yineleyerek, davanın Görevi kötüye kullanma iddianamesi ile açılmasının yanlış olduğunu olay sonunda birden fazla kişinin ölümü ve yaralanması olduğu için Görevsizlik verilerek ağır ceza mahkemesine sevk edilmesini talep etti. Müşteki avukatları Görevi kötüye kullanma iddianamesi ile açılan davanın tam anlamıyla bir cezasızlık olduğunu savundu.

Faciada hayatını kaybeden Uğur Çolakın annesi Gülsüm Çolak ve babası İsmail Çolak da davaya müdahil olma isteklerini belirtti. Mahkeme heyeti diğer müştekileri de dinledikten sonra verdiği aranın ardından ara kararını açıkladı. Sanık avukatlarının yeni bir bilirkişi raporu talebi reddedilirken, müşteki ve müşteki avukatlarının davaya müdahil olma taleplerinin kabulüne, müşteki avukatlarının Görevsizlik talebinin hüküm mahiyetinde olduğu ve talebin yargılanmanın her aşamasında değerlendirilebileceği için bu aşamada reddine, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi talebinin ifadelerdeki eksiklikler nedeniyle reddine, bir kısım müşteki vekillerinin, sanıkların ifadelerinin yeniden alınması talebinin de reddine karar verdi. Mahkeme heyeti davayı 25 Aralık 2024 tarihine erteledi.

DOSYAYI AĞIR CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERMEK YAPACAĞI TEK ŞEYDİ

Duruşma sonrası İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Manisa Barosu Başkan Yardımcısı Ayşe Hasar ve Ankara Barosu avukatlarından Murat Cemal Gündüz ile şehit madencilerin yakınları açıklamalar yaptı.

Ä°zmir Barosu BaÅŸkanı Sefa Yılmaz, yaptığı “Ana davada sanıklar, ağır cezada yargılandı. Burada Ceza Mahkemesinde yargılanıyor. Oysa burada bir ölüm gerçekleÅŸti, bir katliam gerçekleÅŸti. Yargılamanın ağır ceza mahkemesinde devam etmesi gerektiÄŸi hususu açık. Ama ne yazık ki bu konuda mahkeme her aÅŸamada bu yeniden deÄŸerlendirilebilir gerekçesiyle bu aÅŸamada bu talebin reddine karar verdi” ifadelerini kullandı.

AyÅŸe Hasar ise “Bugün Soma ilçemizde 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi 162 madencinin de yaralandığı feci olayla ilgili kamu görevlileri hakkında açılmış olan açılmış bulunan davanın ikinci duruÅŸmasına katıldık. Bugün Ä°zmir baromuz ve müşteki vekillerimizle birlikte görevsizlik kararı verilmesi ve katılma talepleri yönünde taleplerimizin tekrar ettik” dedi.

Maden ÅŸehidi UÄŸur Çolakın annesi Gülsüm Çolak da “Bugün yine adaletin yerle bir olduÄŸunu, çocuklarımızla yer altında kaldığını gördük. Parasına göre mi bu adalet iÅŸliyor? Ne zaman işçilere, ezilenlere bu adalet iÅŸleyecek?” dedi. Maden kazasında eÅŸi ErdoÄŸan Köseyi kaybeden Nermin Köse de “Biz eÅŸlerimizi kaybettik ama suçlu bizmiÅŸiz. Suçlular elini kolunu sallayarak geziyor. 10 yıl bu hukuk mücadelesini verdik. Avukatlarımızla yılmadık ama 10 yıldan beri istediÄŸimiz adaleti bulamadık” diye konuÅŸtu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi maden faciasına iliÅŸkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın ikinci duruÅŸması görüldü. FotoÄŸraf: Ersan ERDOÄžAN / Manisa, (DHA)

  • Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi maden faciasına iliÅŸkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın ikinci duruÅŸması görüldü. FotoÄŸraf: Ersan ERDOÄžAN / Manisa, (DHA)

  • Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi maden faciasına iliÅŸkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın ikinci duruÅŸması görüldü. Ä°zmir Barosu BaÅŸkanı Sefa Yılmaz (ortada) FotoÄŸraf: Ersan ERDOÄžAN / Manisa, (DHA)

  • Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi maden faciasına iliÅŸkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın ikinci duruÅŸması görüldü. Manisa Barosu BaÅŸkan Yardımcısı AyÅŸe Hasar (ortada) FotoÄŸraf: Ersan ERDOÄžAN / Manisa, (DHA)

  • Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi maden faciasına iliÅŸkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın ikinci duruÅŸması görüldü. maden ÅŸehidi ErdoÄŸan Köse'nin eÅŸi Nermin Köse (ortada) FotoÄŸraf: Ersan ERDOÄžAN / Manisa, (D

  • Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi maden faciasına iliÅŸkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın ikinci duruÅŸması görüldü. maden ÅŸehidi ErdoÄŸan Köse'nin eÅŸi Nermin Köse (fotoÄŸrafta) FotoÄŸraf: Ersan ERDOÄžAN / Manisa

  • Manisa'nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi maden faciasına iliÅŸkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın ikinci duruÅŸması görüldü. maden ÅŸehidi UÄŸur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak (fotoÄŸrafta) FotoÄŸraf: Ersan ERDOÄžAN / Manis

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir