Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Emeklilik Şartlarını Yerine Getirenler DİKKAT! İstifa Ederek Kıdem Tazminatı Alınabilir Mi?

Milyonlarca çalışan, “İstifa eden tazminat alabilir mi?” sorusunun yanıtını merak ediyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Milyonlarca çalışan, “İstifa eden tazminat alabilir mi?” sorusunun yanıtını merak ediyor.

Prim gün sayısını tamamlayan çalışanlar, belirli şartlar altında işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabiliyor. Yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenler, işten kendi isteğiyle ayrılsa bile kıdem tazminatı hakkına sahip olabiliyor. Bu koşullar ise sigortalı olunan tarihe göre değişiklik gösteriyor. Mayıs 2008’den itibaren sigortalı olanlar için 4.600-5.400 prim günü yeterli olabiliyor.

Kıdem Tazminatı Hakkı ve İstifa

Kıdem tazminatı, çalışanlar için en önemli güvencelerden biri. İşten çıkartılanlar kadar, bazı özel durumlarda kendi isteğiyle ayrılanlar da bu ödemeyi alabiliyor. Erkekler için askerlik, kadınlar için evlilik nedeniyle işten ayrılma gibi durumlar kıdem tazminatı almanın yollarından sadece bazılarıdır. Ayrıca emeklilik hakkını kazananlar da bu tazminatı alabiliyor.

Emeklilik Şartları ve Prim Gün Sayısı

Yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren çalışanlar, kendi isteğiyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak bu noktada gereken prim gün sayısı, ilk işe giriş tarihine göre değişiklik gösteriyor.

8 Eylül 1999 ve öncesi: Bu tarihlerde sigortalı olan çalışanlar, ilk işe başlangıç tarihine göre 5.000-5.975 prim gününü tamamlamış ve kadınsa 20, erkekse 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuşlarsa, EYT düzenlemesi sayesinde yaş şartı aranmaksızın emekli olup tazminatlarını alabiliyorlar.

9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında sigortalı olanlar: 4.500 prim gününü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ayrıca 7.000 prim gününü dolduranlar için yıl şartı aranmıyor.

1 Mayıs 2008 ve sonrası sigortalı olanlar: Bu tarihten sonra sigortalı olan çalışanların kıdem tazminatı alabilmeleri için 4.600-5.400 prim gününü doldurmaları yeterli. Bu grupta yer alan çalışanlar için 25 yıllık sigortalılık süresi şartı bulunmuyor.

Kıdem Tazminatı İçin SGK’dan Yazı Alınmalı

Kıdem tazminatına hak kazanmak isteyenlerin, yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirdiklerine dair Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yazı almaları gerekiyor. Bu yazıyı işten ayrılmadan önce mutlaka almak şart.

Devletten Genç Çiftlere Büyük Destek: 150 Bin TL Evlilik Kredisi Kampanyası

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam