Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

İkinci El Araç Satışında Devrim! Yetkisiz İlan Yok

Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül’de devreye alınacak.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül’de devreye alınacak.

Emlak ticaretinde uygulanacak olan bu sistem, konut satışlarının ardından ikinci el otomotiv sektöründe de geçerli olacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “doğrulanmış ilan” düzenlemesinin otomotivde uygulanmasıyla birlikte yetki belgesi olmayan galericilerin ilan girişi yapamayacağını duyurdu.

DOĞRULANMIŞ İLAN SİSTEMİ OTOMOTİV SEKTÖRÜNE DE GETİRİLİYOR

Tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve sahte ilanların engellenmesi amacıyla başlatılan bu düzenleme, konut sektöründen sonra otomotiv sektöründe de devreye alınacak. Bakan Bolat, sistemin otomotiv ilanları için uygulanacak kısmında, ilan vermek isteyen kişilerin EİDS’ye yönlendirileceğini belirtti.

Bakan Bolat, “Sistem entegrasyonları sayesinde ilana konu taşıtın ilan veren kişiye veya bu kişinin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ya da eşine ait olduğunun doğrulaması yapıldıktan sonra ilanın verilmesi mümkün olacak” dedi.

YETKİ BELGESİ OLMAYAN GALERİCİLER İLAN VEREMEYECEK

Taşıtın galerici vasıtasıyla ilana verilmek istenmesi durumunda, galericinin yetki belgesine sahip olması gerektiğini ifade eden Bolat, “Yetki belgesine sahip galerici ilana konu taşıt sahibi tarafından EİDS üzerinden ilan yayımlanmadan önce yetkilendirilecek. Bu düzenleme sayesinde sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin yetkilendirilebilmesi sağlanacak ve yetki belgesi bulunmayan galeriler tarafından ilan girişi yapılamayacak” dedi.

BELGESİ OLMAYANLARA 23 MİLYON LİRA CEZA

Bakan Bolat, yetki belgesi almaksızın faaliyette bulunan işletmelere şimdiye kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirtti. Yeni düzenlemeyle gerçeğe aykırı veya yanıltıcı ilanların önüne geçilerek spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi hedefleniyor.

DENETİMLER HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK

Otomotiv piyasasında yaşanan arz-talep dengesizlikleri ve fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında yapılan düzenlemeleri ve denetimleri aktaran Bolat, “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesi çerçevesinde bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira para cezası uygulandığını ve ikinci el taşıtların tavsiye edilen satış fiyatı üzerinde pazarlanmasına kısıtlama getirildiğini belirtti. Ayrıca, stokçuluk ve manipülasyon yapan yetkili bayilere toplamda yaklaşık 294 milyon lira ceza kesildi.

Bolat, otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngördüklerini ve piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesi için denetimlerin hız kesmeden süreceğini vurguladı.

Bankalarda Faiz Şöleni! 300 Bin TL’ye Ne Kadar Kazanırsınız?

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam