Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Emlak Sektöründe Sahte İlanlarla Mücadele Başladı

Emlak sektöründe sahte ve hileli ilan dönemine son veren yeni düzenleme 15 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emlak sektöründe sahte ve hileli ilan dönemine son veren yeni düzenleme 15 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında, ev sahipleri artık e-devlet üzerinden emlakçılara yetki verebilecek. Bu sistemle sadece yetki verilen emlakçılar ilan yayımlayabilecek.

E-DAVET YENİ DÜZENLEME 15 EYLÜL’DE HAYATA GEÇİYOR

1 Kasım 2023’te faaliyete geçen EİDS’nin kimlik doğrulaması aşamasının ardından, yetki ve yetkilendirme doğrulaması aşamasına geçildi. 15 Eylül’de kısmi olarak yürürlüğe girecek düzenleme, yıl sonuna kadar tam anlamıyla devreye girecek. Ev sahipleri, e-devlet üzerinden emlakçının Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasını girerek emlakçıyı yetkilendirecek. Bu yetkiyle emlakçı, ilanlarını emlak sitelerine ekleyebilecek. Kendi ya da birinci derece akrabalarına ait gayrimenkuller dışında, tüm kiralanacak veya satılacak taşınmazlar için emlakçı yetkilendirme zorunlu olacak.

YETKİLENDİRME SÜRESİ VE UYGULAMA DETAYLARI

E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve bu uygulama hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için geçerli olacak. Tapusuz taşınmazlar bu uygulamanın dışında kalacak. Bu düzenleme ile sahte ilanların ve konut dolandırıcılığının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ancak uzmanlar, birden fazla emlak danışmanına yetki verilmesinin sistemin etkinliğini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

“ÇOKLU YETKİ SORUN YARATABİLİR”

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, çoklu emlak danışmanına yetki verilmesinin karışıklığa yol açabileceğini belirtti. Akçam, TOKİ, kooperatif devirleri ve devre mülklerde yetkilerin belirsiz portallarda yer alacağını ve bu durumun sorun yaratabileceğini ifade etti. Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, tek bir yetki belgeli emlak işletmesinin seçilmesinin spekülatif fiyat artışlarını engelleyeceğini ve ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesine yardımcı olacağını belirtti.

TAPUSUZ TAŞINMAZLAR DAHİL EDİLMEYECEK

TÜGEM Başkanı Serkan Şahin, e-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmelerin hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacağını, ancak tapusuz taşınmazların uygulamaya dahil edilmeyeceğini açıkladı. İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi Birliği Başkanı Ulvi Özcan, düzenlemenin titizlikle hazırlandığını ancak Ticaret Bakanlığı’nın tek yetkili çalışma ile ilgili bir karar almadığını belirtti.

BAŞKASININ KONUTU İÇİN YETKİLENDİRME YOK

Emlak Uzmanı Ercüment Ateş, yeni düzenlemenin konut satışı yapacak kişilerin e-devlet üzerinden yalnızca kendi ya da birinci derece akrabalarına ait konutlar için emlakçı yetkilendirebileceğini ve bunun dolandırıcılık ve fiyat manipülasyonunu engelleyeceğini ifade etti. Ayrıca, kirada olmayan dairelerin sahte ilanlarla fiyat artışına yol açmasının önüne geçilmesi bekleniyor.

DOĞRULAMA SÜRECİ VE KONTROLLER

EİDS üzerinden taşınmaz yetki doğrulaması yapılırken, taşınmaz malikinin tespiti için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, hısımlık tespiti için ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden kontroller yapılacak. Taşınmazın seçilmesinin ardından yetki belgeli emlak işletmesinin numarası girilerek yetki süresi belirlenecek. Portal, bu yetkiyi kontrol etmeden ilanları yayımlamayacak.

Emeklilerin Hayatı Kolaylaştıracak Yeni Uygulamalar

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam