Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Doğum ve Askerlik Borçlanması Yapanlara Müjde: Vergi İndiriminden Yararlanın

Erken emeklilik hayali kuranlar için doğum ve askerlik borçlanması önemli bir fırsat sunuyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Erken emeklilik hayali kuranlar için doğum ve askerlik borçlanması önemli bir fırsat sunuyor.

Bu borçlanmaların maliyetleri 100-150 bin TL arasında değişirken, bazı vatandaşlar vergi indiriminden faydalanarak maliyetlerini azaltabilir.

Hizmet Borçlanması ve Prim Tutarları

Emeklilik için prim gününü eksik olanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla hizmet borçlanması yaparak gün satın alabiliyor. En çok bilinen borçlanma türleri arasında askerlik ve doğum borçlanması bulunuyor. Ancak, memurların aylıksız izin süreleri, doktora öğrenimi, avukatlık stajı, grev ve lokavtta geçen süreler gibi diğer süreler için de hizmet borçlanması yapılabiliyor.

2024 Borçlanma Tutarları

  • Askerlik Borçlanması: 2024 yılı itibarıyla, 1 gün için ödenecek prim tutarı en az 213,36 TL, azami prim tutarı ise 1.600,20 TL’dir. 18 ay askerlik yapan bir kişi, en düşük kazanç üzerinden borçlanmak istediğinde 115.214,40 TL ödemek zorundadır.
  • Doğum Borçlanması: Kadınlar her doğum için 2 yaşına kadar olan süreyi borçlanabilir. Üç çocuk için toplamda 2.160 güne kadar borçlanma yapılabilir. 2024 yılında bir çocuk için doğum borçlanması maliyeti 153.619,20 TL’yi aşmaktadır.

Vergi İndirimi Hakkından Yararlanma

SGK’ya yapılan borçlanmalar için ödenen primler, gelir vergisi matrahından indirilebilir. Borçlanma sigortalı olarak çalışırken yapılmalıdır. Ödeme belgesi işyerine verilmelidir ve belgenin verildiği aydan itibaren ödenen tutar kazançtan indirilir.

Örneğin, 720 gün doğum borçlanması yapan ve yüzde 27 vergi diliminde olan bir kadın, ödediği 153.619,20 TL’lik borçlanma tutarının 41.478 TL’sini vergi indirimi olarak geri alabilir.

Beş Yıl İçinde Geriye Dönük İndirim

SGK’ya borçlanma yaptığı halde vergi indirimi hakkından yararlanmayanlar, beş yıllık zaman aşımı süresinde vergi düzeltme talebinde bulunarak geriye dönük indirim hakkından yararlanabilirler. Vergi düzeltme talebi hem borçlanmanın yapıldığı tarihte hem de vergi düzeltme başvurusu yapılan tarihte sigortalı olarak çalışmayı gerektirir. Emekli olduktan sonra beş yıl içinde çalışmaya başlayan kişiler de vergi indirimi hakkından yararlanabilirler.

Ziraat Bankası’ndan Sürpriz Ödeme: 20.000 TL Kazanma Fırsatı

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam