Connect with us

POLİTİKA

Türkiye Yunanistan’ı BM’ ye şikayet etti! Nedeni adaların silahsızlandırılmasının ihlali

Türkiye, Ege ve Akdeniz’de yer alan Türkiye’ye yakın adaların silahsızlandırılma kararlarına uymayan Yunanistan’ı Birleşmiş Milletlere gönderdiği bir mektup ile şikayet etti.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye, Ege ve Akdeniz’de yer alan Türkiye’ye yakın adaların silahsızlandırılma kararlarına uymayan Yunanistan’ı Birleşmiş Milletlere gönderdiği bir mektup ile şikayet etti.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’nun yolladığı mektup BM Genel Sekreterİ Antonio Guterres’e yazıldı.
‘’YUNANİSTAN ANLAŞMALARDAN DOĞAN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEMEKTEDİR.”
Yazılan mektupta yer alan açıklama; “Bir kez daha dikkatinize getirmek isteriz ki Yunanistan, Ege ve Akdeniz’deki adaların silahsızlandırılması konusunda ilgili anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir.”şeklindedir.
Mektupta belirtilen adaların Türkiye’ye çok yakın olduğunu anlatan Feridun Sinirlioğlu 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarında açıkça silahsızlanma olacağı belirtilmesine rağmen, Yunanistan’ın adaları silahlandırma çabalarının Türkiye’nin güvenlik önlemlerini zorlaştırdığını ve tehdit oluşturduğunu anlattı. Bölgedeki güvenliğe olumsuz etkileri olmadan gerekenin yapılması istendi.
Yaşanan elim olayın birçok kez Yunanistan’a iletilmesine rağmen sorunun çözülmediği vurgulanarak; “Eğer Yunanistan, anlaşmalardaki yükümlülüklerini yerine getirmede başarısız olursa, o anlaşmalardan kaynaklı egemenlik haklarını deniz yetki alanlarının belirlenmesi dahi öne süremez.” Açıklamaları kullanıldı.

Mektupta, Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri geliştirme ve iş birliği içinde olma anlayışıyla Yunanistan’a ilgili anlaşmalar hakkında Türkiye’ye yakın adaların silahsızlandırılmış statüsünü yeniden yapması, sözleşmelere uygun hareket etmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla