Türkiye
Yeni Torba Yasa Maddeleri TEKER TEKER Açıklandı! Yeni Gelecek Düzenlemeler Belli Oldu
Türkiye’de torba yasayla ilgili sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Yeni düzenlemeler, öncelikle Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek, ardından TBMM Genel Kurulu’na sunulacak. İşte, bu hafta meclise gelecek torba yasada öne çıkan maddeler:
Öne Çıkan Düzenlemeler:
- Küresel Asgari Kurumlar Vergisi:
Çok uluslu şirketler için küresel asgari kurumlar vergisi uygulanacak. - Asgari Kurumlar Vergisi:
Kurumlar vergisi mükellefleri için asgari kurumlar vergisi getirilecek. - Asgari Gelir Vergisi:
Bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan ticari kazanç mükellefleri ile serbest meslek kazançlarına asgari gelir vergisi uygulanacak. - Serbest Meslek Kazançlarının Kontrolü:
Doktor, avukat, diş hekimi gibi serbest meslek sahiplerinin beyanlarının ve hasılat kontrollerinin yapılması planlanıyor. Kazanç ile harcamalar arasında yüzde 20’den fazla fark olması durumunda izah istenecek, yeterli izah yapılamazsa vergilendirilecek. - Kripto Paralara Vergi:
Kripto paralardan elde edilen kazançlara vergi getirilecek. - GYF ve GYO’lara Kurumlar Vergisi İstisnası:
Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) için kurumlar vergisi istisnası sağlanması amacıyla yüzde 50 temettü dağıtılması zorunlu olacak. - Hisse Senetlerinde Elde Tutma Süresi:
Hisse senetlerinin elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarılacak ve bu düzenleme limited şirket ortaklarının paylarını da kapsayacak. - YİD ve KÖİ Projeleri:
Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Kamu-Özel İş Birliği (KÖİ) projelerinin kurumlar vergisi oranı yüzde 5 artırılarak yüzde 30’a çıkarılacak. - KDV İndirimi:
KDV indirimi 5 takvim yılı ile sınırlandırılacak. İndirilmeyen KDV’lerin kayıtlardan çıkarılması ve vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınması sağlanacak. - Engelli Taşıt Alımında ÖTV İstisnası:
Engelli taşıt alımında ÖTV istisna süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılacak. Engellilerin araçlarını miras yoluyla alacakların ÖTV ve diğer vergileri ödeyerek üzerine alması gerekecek. - Uzlaşmalarda Değişiklik:
Vergi aslının uzlaşma kapsamından çıkarılması ve sadece cezalarda uzlaşma yapılması planlanıyor. - Kaçakçılığa Cezaların Artırılması:
Kaçakçılığa verilen cezalar 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak. - Kayıt Dışı Faaliyetlerde Ceza Artışı:
Kayıt dışı faaliyetlerde verginin 1 katı olarak kesilen cezalar 1,5 kat, verginin 3 katı kesilen cezalar 4,5 kat olacak. - POS ve IBAN Kullanımı:
Başkasının POS’unu kullananlara 90 bin TL, işletme hesabında defter tutana 45 bin TL, diğer mükelleflere 22 bin 500 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek. Başkasının IBAN’ını kullanan ve kullandıranlara 30 bin lira ile 20 milyon lira arasında ceza verilecek, ek olarak yüzde 10 özel usulsüzlük cezası uygulanacak.
Tekliften Çıkarılan Düzenlemeler:
- Konut Kiralarında 33 Bin Liralık İstisna:
Konut kiralarındaki 33 bin liralık istisnanın kaldırılması tekliften çıkarıldı. - Evin Satışında Vergi:
Alınan evin 5 yıl sonra satılması durumunda aradaki farktan vergi alınması düzenlemeden çıkarıldı. - Rayiç Bedel Üzerinden Vergi:
Rayiç bedel değil gerçek satış bedeli üzerinden vergi ve tapu harcı alınması tekliften çıkarıldı. - Borsa Kazançlarının Vergilendirilmesi:
Borsa kazançlarının vergilendirilmesi düzenlemeden çıkarıldı.
Torba Yasada Olmayan Düzenlemeler:
- Taşerona Kadro:
Taşeron işçilerin kadroya alınması düzenlemesi torba yasada yer almayacak. - Kademeli Emeklilik:
Kademeli emeklilik düzenlemesi torba yasada bulunmuyor. - Staj ve Çıraklık Düzenlemesi:
Staj ve çıraklık düzenlemesi torba yasada yer almıyor. - Ehliyet Affı:
Ehliyet affı düzenlemesi torba yasada olmayacak.
Vatandaşlar tarafından beklenen bazı düzenlemeler torba yasada yer almıyor olsa da, yeni getirilen düzenlemelerle vergi sistemi ve sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Torba yasa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu’na sunulacak.