Türkiye
İZMİR Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü İzmir’de kutlandı
İZMİRde Kıbrıs Barış Harekatının 50nci yıldönümü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Barış ve Özgürlük Bayramı törenle kutlandı.
KKTC İzmir Başkonsolosluğu tarafından Kıbrıs Barış Harekatının 50nci yıldönümü ve KKTC Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Meydanında resmi tören düzenlendi. Törene KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, İzmir Vali Yardımcısı Kamil Köten, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Karabağlar Belediye Başkanı Emine Helil İnay Kınay ve gaziler ile protokol üyeleri katıldı. Atatürk Anıtına çelenk bırakılmasıyla başlayan törende konuşan KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Kıbrıs Barış Harekatının ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramının 50nci yıldönümünü İzmirde kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun” diyen İnanıroğlu şöyle devam etti: “15 Temmuz 1974te Yunan cuntasının desteğiyle EOKA terör örgütü lideri Nikos Sampson, adayı Yunanistana bağlamak için bir darbe gerçekleştirmek istemiş ancak Türkiyenin 1960 garanti anlaşmasından kaynaklanan garantörlük hakkını kullanarak müdahale etmesiyle bu hayallerini gerçekleştirememişlerdir. Adanın tek sahibi olduğu iddiasındaki hakimiyetçi ve ırkçı Rum zihniyetinin halen değişmediği gerçeği Güney Kıbrıs Rum yönetiminin son yıllardaki aşırı silahlanmasından da anlaşılabilir. Bu nedenle biz Kıbrıs Türkleri kendi yolumuzda ilerleyerek Kıbrısta eşit egemenlik ve eşit uluslararası statüde iki devletli çözüm politikamızı dünyaya duyurmalıyız.” Konuşmaların ardından Hava Eğitim Komutanlığı Bandosu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi zeybek gösterisi düzenledi.
KKTC BAYRAKLARI ASILDI
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Bornova Belediyesi, kutlamalar kapsamında kenti KKTC bayraklarıyla donattı. Cumhuriyet Meydanı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişi, Karşıyaka Çarşı, Kemeraltı, Üçyol Meydanı ve Bornovanın çeşitli bölgelerine KKTC bayrağı asıldı.
Haber: Tekin GÜRBULAK – Kamera: Can ÇUBUKÇUOĞLU / İZMİR, DHA