Türkiye
Türksat 6A uydusu bu gece uzaya fırlatılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türksat 6A, bu gece saat 00.20de SpaceX firmasının Amerikanın Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezinden yörüngesine fırlatılacak. Fırlatma törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katılacak. Fırlatma sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video mesaj yayınlayacak. Bakan Uraloğlu da Kennedy Uzay Merkezinden canlı bağlantı ile orada yaşanacak heyecanı Türkiyeye aktaracak.
BAKAN URALOĞLU: UZAYA İMZAMIZI ATACAĞIZ
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Uraloğlu, Türksat 6Anın Türkiyenin en önemli Ar-Ge projelerinden biri olduğunu ve Türk mühendislerinin yoğun çalışmaları sonucu yüzde 80in üzerinde bir yerlilik oranıyla üretildiğini hatırlatarak, “Şu an fırlatma işlemleri için hazırlıklarımız sorunsuz devam ediyor. Bizler de ekibimiz ile birlikte fırlatma öncesi son hazırlıkları titizlikle takip ediyoruz. Bu gece inşallah bağımsızlığımızın sembolü Türksat 6Anın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız” dedi.
5 MİLYAR İNSANA HİZMET VERECEK
Uydunun fırlatılmasından itibaren yaşanacak süreçle ilgili de bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak. Burada yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından uydumuzu teslim alacağız ve faaliyete geçireceğiz. Uydumuz TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiyenin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezyanın da kapsama alanına girecek ve 5 milyar insana hizmet verecek” ifadelerini kullandı.