Connect with us

EYT

Ankara 3 tane EYT formülünü konuşuyor!

Yayınlanma tarihi:

Milliyet yazarı Zafer Şahin EYT ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Zafer Şahin’in açıklamalarından satır başlıkları şu şekilde;

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT, milyonlarca insanın beklentisi bu sonbaharda gerçek olabilir. Çünkü 3600 ek gösterge, arkasından memur ve işçi emeklisine yapılacak olan zamlar, yeni asgari ücretin gündemde olması bize şunu gösteriyor. Demek ki iktidar sorunlu alan olarak gördüğü alanlarda adeta mıntıka temizliği yapıyor. Geriye de milyonlarca insanın beklentisi olan EYT kalmış gibi görünüyor. Bu sebeple EYT ile ilgili beklentiler arttı.

Peki Ankara’da ne konuşuluyor? Kulislerde hangi formül konuşuluyor? 3 tane formül öne çıkıyor.

Bunlardan bir tanesi; mevcutta bu EYT düzenlemesinden kim kaç yıl etkilenmişse, diyelim ki 10 yıl etkilendi bunun 5 yıla yani yarıya düşürülmesi.

İkinci formül ayrıca buna Finlandiya Modeli de deniliyor. Bu formül şöyle işliyor; emekli olduğunuzda alacağınız maaşın yüzde 25 eksiği ile emekli oluyorsunuz. Normal emekli zamanınız geldiğinde maaşınız tamamlanıyor. Yani yüzde 25’lik kesinti kalkıyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar dışında bir de emeklilikte prime takılanlar var. Yani 60 yaşında olup prim ve gün sayısı dolduramayanlar var. Onlar için de borçlanarak bu primi tamamlama ya da kadınlar için de başka formüller, örneğin; başka doğum borçlanması gibi diğer formüllerinde devreye  girmesi bekleniyor.

Peki 1999 öncesine dönüş olur mu? Buna ihtimal verilmiyor. Eğer bir çalışan 25 yıl çalışmışsa 9 bin prim gününü tamamlamışsa onun doğrudan emekli edilebileceğine dair formüller de kulislerde konuşuluyor ya da 30 yıl çalışmış 8 bin prim günü var onun da doğrudan emekli edileceğine dair formüller masada deniliyor. Tabi bütün bunlar kulis bilgisi ama an itibariyle sanki EYT ile ilgili sürpriz olma ihtimali 2022 sonuna doğru çok yüksek gibi görünüyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla