Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Karadeniz gazı için gelen gemi, Çanakkale BoÄŸazı’ndan geçti

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ENERJÄ° ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in bir süre önce açıkladığı, Karadeniz gazını karaya taşıyacak hat için deniz tabanına boruları yerleÅŸtirecek 140 metre uzunluÄŸundaki ‘Castoro 10’ isimli gemi, Filyos DoÄŸal Gaz Ä°ÅŸleme Tesisi’ne gitmek üzere Çanakkale BoÄŸazı’ndan geçti.

Karadeniz’de keÅŸfedilen 540 milyar metreküp doÄŸal gazı vatandaÅŸla buluÅŸturmak için hem denizde hem de karada çalışmalar son hızla devam ediyor. Sahada 4 bin 200 personel çalışırken 3’ü sondaj olmak üzere 16 gemi de çalışmalara destek veriyor.

Geçen hafta, Karadeniz gazını karaya taşıyacak hat için gerekli tüm boruların bu ay Filyos’a inmiÅŸ olacağını açıklayan Bakan Dönmez, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra temmuzda boruların deniz altına döşenmesi için ilk kaynağı vurmuÅŸ olacaklarını söyledi.

Ä°lk olarak sığ kısımlarda boru yerleÅŸtirme iÅŸlemini yapacak Bahama bayraklı ‘Castoro 10’ isimli deniz dibi boru hattı döşeme gemisi, Ege Denizi’nden saat 11.30’da Çanakkale BoÄŸazı’na giriÅŸ yaptı. Saat 13.45 sıralarında Çanakkale önlerine ulaÅŸan gemiye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkör ile Sahil Güvenlik Botları eÅŸlik etti. 140 metre uzunluÄŸunda, 10 bin 487 groston ağırlığında ve 30 metre geniÅŸliÄŸindeki gemi, denizde kuyu hazırlık iÅŸlemleri devam ederken karada da gazın iÅŸleneceÄŸi Filyos DoÄŸal Gaz Ä°ÅŸleme Tesisi’ne gidiyor.

Danimarka bayraklı 73 metre boyundaki ‘Maersk Tracker’ isimli açık deniz tedarik gemisi tarafından çekilen ve 8 Haziran’da Filyos Limanı’nda olması beklenen ‘Castoro 10’, karaya varış noktasından itibaren yaklaşık 5 kilometre uzunlukta olan sığ kısımda kalan boruların serimi ve montajını yapacak.

Öte yandan, derin denizde boru serimi yapacak diÄŸer gemi ise temmuz başında Türkiye’de olacak.

 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam