Ekonomi
Çalışmadan Emekli Olmak Mümkün Mü? 3 Farklı Seçenek!
Son zamanlarda yapılan kapsamlı düzenlemelerle Türkiye’nin emeklilik sistemi yeniden şekilleniyor.
Son zamanlarda yapılan kapsamlı düzenlemelerle Türkiye’nin emeklilik sistemi yeniden şekilleniyor. Bu yeni düzenlemeler, emeklilik primleri, katkı payları ve emeklilik hakları gibi temel konuları ele alıyor ve birçok vatandaşın emeklilik planlaması üzerinde doğrudan etkili olacak.
Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar ya da borçlanma yoluyla başlangıç tarihini bu tarihe çekenler, prim ve yıl şartını tamamlar tamamlamaz emeklilik imkanına sahip oluyor. SSK’lılarda 5.000-5.975, Bağ-Kur’lularda ve memurlarda ise kadınların 7.200, erkeklerin ise 9.000 prim günü tamamlaması yeterli oluyor.
Bu süreyi tamamlayamayanlar için ise SSK’lılarda 3.600, Bağ-Kur’lularda ise 5.400 günle kısmi imkanlar bulunuyor. Ancak burada belirlenen yaş şartını da tamamlamak gerekiyor. Bazı sigortalılar, emeklilik şartlarını tamamlayamadıklarında farklı seçeneklere yönelebiliyor.
Fırsatlar ve İmkanlar
Esnaf Bağ-Kur primleri en düşük 6.900 lira 86 kuruş, en yüksek ise 51.756 lira 52 kuruş seviyesine çıktı. Primini düzenli ödeyenler için ise en düşük tutar, 5 puanlık avantaj ile 5.900 lira 74 kuruş olarak uygulanacak. Primlerini düzenli ödeyen esnaflar için sağlanan avantajlar sayesinde emeklilik süreci daha erken ve avantajlı bir şekilde tamamlanabiliyor.
Evde üretim yaparak esnaf muaflığından yararlanan kadınların ödeyeceği isteğe bağlı sigorta primi de aylık 6.400 lira 80 kuruşa yükseldi. Bu düzenleme ile evde üretim yapan kadınlar da emeklilik planlamalarını daha etkin bir şekilde gerçekleştirebilecekler.
Taksi, dolmuş ve toplu taşıma araçlarında çalışanlar ile Turizm Bakanlığı tarafından belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar, işsizlik sigortası primi ödemek istemeyenler için en az 6.500 lira 81 kuruş prim yatıracak. İşsizlik primi dahil etmek isteyenlerin ise en az 7.100 lira 89 kuruş ödemesi gerekecek.