Ekonomi
Pandemi Sonrası Borçlulara Şok! Faiz Yetmezse Munzam Zarar Da Ödenebilir!
Avukat Mehmet Demirayak, son yıllarda sıkça gündeme gelen ve kafa karışıklığına sebep olan munzam zarar tazminatı hakkında açıklamalarda bulundu
Avukat Mehmet Demirayak, son yıllarda sıkça gündeme gelen ve kafa karışıklığına sebep olan munzam zarar tazminatı hakkında açıklamalarda bulundu. Demirayak, alacaklıların, faizle karşılanamayan munzam zararlarını talep etme hakkına sahip olduklarını belirtti.
Ankara Barosu mensubu Avukat Mehmet Demirayak, munzam zarar tazminatının, alacaklının faizle karşılanamayan zararlarını talep etme hakkını ifade etti. Para borçlarında enflasyonun yüksek olduğu ve temerrüt faizinin düşük kaldığı durumlarda alacaklıların munzam zarara uğrayabileceğini belirtti. Demirayak, yargı kararlarına göre munzam zararın, borçlu zamanında borcunu ödemiş olsaydı alacaklının malvarlığının hangi durumda olacağı ile temerrüt sonucunda ortaya çıkan durum arasındaki fark olarak tanımlandığını açıkladı.
Türk Borçlar Kanunu’nun 122. maddesi, alacaklının temerrüt faizini aşan bir zarara uğraması durumunda, borçlunun bu zararı gidermekle yükümlü olduğunu düzenler. Demirayak, kanuna göre alacaklının, borçlunun temerrüde düşmekte kusurlu olduğunu ispatlamak zorunda olmadığını, ancak borçlunun temerrüde düşmede kusursuz olduğunu kanıtlaması gerektiğini belirtti.
Yargıtay da son yıllarda, munzam zarar davalarında alacaklının zararını ispatlaması konusundaki sıkı kurallarını esnetti. Demirayak, Yargıtay’ın enflasyonist ortamda bireyin parasının değerini korumak için çaba göstermesinin normal kabul edilmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.
Pandemi sonrası artan enflasyon ve düşük yasal faiz oranları nedeniyle, alacaklıların ciddi hak kayıplarına uğradığını belirten Demirayak, toplumun munzam zarar talep etme konusunda bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.