Sosyal medyada bizi takip edin

Tüm Haberler

O KİŞİLER ARTIK EHLİYET ALAMAYACAK!

O KİŞİLER ARTIK EHLİYET ALAMAYACAK!

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Yaptırmayan Cezasını Ödeyecek! B Sınıfı Ehliyeti Olanlar Yapması Gerekiyor! Cezası 12 Bin TL
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan önemli bir değişiklik, milyonlarca sürücüyü etkileyecek. Bu değişiklikle birlikte, uyku apnesi sendromu olan kişiler artık ehliyet alamayacaklar.

1 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin geçici 10’uncu maddesi, eski tip ehliyetlerin değiştirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak, Nüfus Müdürlüklerinde yaşanan yoğunluk sebebiyle, bu süre 31 Aralık 2022’den itibaren 2 yıl daha uzatılmıştı.

Yeni düzenlemelerle birlikte, ağır vasıtalarda sürücülerin ehliyetlerini 5 yılda bir, diğer araçlarda ise 10 yılda bir yenilemeleri gerekiyor ve her yenileme aşamasında sağlık raporu alınması şartı getiriliyor. Bu sağlık raporları artık uyku apnesi sendromunu da içeriyor ve sürücülerin ve diğer yolcuların güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Uyku apnesi, kişinin uyurken solunumunun geçici olarak durması veya azalması durumunu ifade eder. Bu durum, genellikle üst solunum yolunun tıkanması veya beyin tarafından solunum kaslarının uyku sırasında kontrol edilememesi nedeniyle oluşur.

Uyku apnesi sendromunun belirtileri arasında şiddetli horlama, uykuda nefes kesilmesi, sabahları yorgunluk ve halsizlik, gün içinde uyuklama ve dikkat eksikliği yer alabilir. Tedavi genellikle yaşam tarzı değişikliklerini, CPAP cihazlarını veya bazen cerrahi müdahaleyi içerebilir. Tedavi edilmemiş uyku apnesi, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir.

Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için randevu almak ve gerekli belgeleri hazırlamak gerekiyor. Randevu almak için ALO 199’u arayabilir, nvi.gov.tr üzerinden online randevu alabilir veya e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Gerekli belgeler arasında T.C. kimlik kartı, eski tip ehliyet, biometrik fotoğraflar, harç ücreti dekontu, sürücü olur niteliği taşıyan sağlık raporu, Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi ve kan grubunu belirten belge yer alıyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam