Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Emeklilik Yaşı Tam 6 Yıl Öne Çekildi! 2.160 Gün Borçlanma Fırsatı Verildi! 48 Yaş ve 5.525 Primle Erken Emeklilik

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Emeklilik Yaşı Tam 6 Yıl Öne Çekildi! 2.160 Gün Borçlanma Fırsatı Verildi! 48 Yaş ve 5.525 Primle Erken Emeklilik
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Çalışan annelerin emeklilik koşulları üzerinde önemli bir değişiklik yapılıyor. Bundan böyle, anneler de erkek meslektaşları gibi askerlik borçlanması benzeri bir düzenleme ile erken emeklilik avantajından yararlanabilecekler. Bu değişiklik, çalışan anneler için emeklilik şartlarında önemli bir kolaylık sağlayarak, iş ve aile hayatları arasında daha dengeli bir denge kurmalarına olanak tanıyor. Yeni düzenleme, annelere çocuk sahibi oldukları dönemlerdeki çalışma hayatındaki kesintileri telafi etme ve erken emeklilik şansı elde etme imkanı sunuyor.

Türkiye’de çalışan anneler için emeklilik şartlarına ilişkin getirilen yeni bir kolaylık, erkek sigortalılara tanınan askerlik borçlanması benzeri bir imkanı annelere de sunuyor. Anneler, sigorta kapsamına girdikten sonra dünyaya gelen üç çocukları için borçlanma yaparak 2.160 gün (6 yıl) kazanabiliyorlar. Bu uygulama, annelere erken emeklilik için çeşitli avantajlar sunuyor.

Özellikle staj veya çıraklık döneminde sigortalı çalışmaya başlanan kadınlar için doğum borçlanması, emeklilik şartlarını geriye çekme fırsatı sağlıyor. Eğer bu dönemde doğumlar gerçekleşmişse, borçlanma ile sigorta başlangıcı geri çekilebiliyor ve bu da yaş ve prim şartlarını düşürerek erken emeklilik kapılarını aralıyor.

Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; 20 Mayıs 1991’de staj sigortası yapılan bir kadın çalışan, daha sonra 20 Mayıs 1994’te sigortalı olarak çalışmaya başlıyor. Emeklilik şartları 20 yıl, 50 yaş ve 5675 gün olarak belirleniyor. Ancak, 20 Mayıs 1992’de bir doğum yapmışsa, yapacağı 720 gün (2 yıl) borçlanma ile işe başlangıç tarihi 20 Mayıs 1992’ye geri çekilerek emeklilik şartları 20 yıl, 48 yaş ve 5525 gün oluyor. Bu sayede 2 yıl erken emeklilik sağlanmış oluyor.

Doğum borçlanması için, işe giriş tarihi ve çocukların doğum tarihlerine dikkat etmek gerekiyor. Çocuklar sigortadan sonra dünyaya gelmişse, SGK müdürlüklerine başvurarak dilekçe verilebiliyor. Dilekçe vermeden önce eksik prim durumunu kontrol etmek önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Çocuklar arasındaki yaş farkına göre borçlanma süresi esneklik gösteriyor. Eğer çocukların arasındaki yaş farkı 2 yıldan azsa, bu fark kadar borçlanma yapmak mümkün.

Bu yeni düzenleme, çalışan annelerin emeklilik süreçlerini daha esnek hale getirerek, iş ve aile yaşantıları arasında daha sağlıklı bir denge kurmalarına olanak tanıyor.

Ek olarak, erken emeklilik için malulen emeklilik, yüzde 60 işgücü kaybı ve yaş şartıyla emeklilik gibi çeşitli yollar da mevcut. Malulen emeklilik için en az %40 iş göremezlik şartı ve belirli bir prim ödeme süresi gereklidir. Yüzde 60 işgücü kaybı durumunda ise en az 1800 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır. Ayrıca, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapmış kişiler, belirli bir prim ödeme süresi ve yaş şartını yerine getirerek emeklilik hakkı kazanabilirler. Bu yöntem kısmi emeklilik olarak da bilinir.

Çalışan anneler için getirilen bu yeni düzenleme, emeklilik süreçlerini daha esnek ve erişilebilir hale getirerek, kadınların iş ve aile yaşamları arasında daha iyi bir denge kurmalarına yardımcı oluyor. Bu kapsamlı düzenleme, annelere çeşitli avantajlar sunarak emeklilik dönemlerini daha huzurlu bir şekilde geçirmelerine olanak tanıyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam