EYT
Gazeteci Fırat’tan EYT yazısı! “EYT’li vatandaştan yürek burkan soru”
Birgün Gazetesi’nden Hüseyin İrfan Fırat’ın çalışma yaşamına ilişkin hazırladığı köşesine EYT’li bir vatandaştan gelen bir soru yürekleri burktu
Birgün Gazetesi’nden Hüseyin İrfan Fırat’ın çalışma yaşamına ilişkin hazırladığı köşesine EYT’li bir vatandaştan gelen bir soru yürekleri burktu.
Soru: Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) biri olarak bugünkü şartlarla ancak 10 yıl sonra emekli olabileceğim, prim günüm doldu. Bekârım hiç evlenmedim, anne-baba, kardeş yok. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde ölürsem alacağım emekli maaşı ne olacak? Devlete mi kalacak? Bunu birisine vasiyet edebilir miyim?
Cevap: Bu konu Medeni Kanunumuzun miras mevzuatı dahilinde değildir. Emekli aylığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatı kapsamında bağlanır. Dolayısıyla kalacak olan maaşlar, ölenin malvarlığı içindeki bir bölüm değildir. Yani miras olarak kalmaz, yasal hak olarak tesis olunur. Bu nedenle de herhangi bir kişiye vasiyetname ile bırakılamaz. SGK mevzuatına göre vefat eden bir sigortalının yakınlarının belirli prim ödeme gün şartlarını yerine getirmiş olmak kaydıyla dul ve yetim aylığı almak hakları vardır. Bu yakınlar eş ve çocuklar ile sigortalının anne ve babasıdır. Emekli aylığı vasiyet yoluyla intikal etmez. Dolayısı ile evlat edinme yoluyla ancak geride kalan bir çocuğa yetim aylığı bağlanabilir.