Ekonomi
ÖTV ZAMLI SİGARA FİYATLARI AÇIKLANDI! En Ucuz Sigara Ne Kadar Olacak?
ÖTV ZAMLI SİGARA FİYATLARI AÇIKLANDI! En Ucuz Sigara Ne Kadar Olacak?
Türkiye’de yeni yıla girilmesine sayılı günler kala, tütün ve alkole yapılan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) zamlarıyla birlikte sigara fiyatları da belirlendi. Mevcut durumda 45 liradan satılan en ucuz sigaranın, yeni yıl itibarıyla 51,5 liradan başlaması bekleniyor. Ancak maliyet artışı dikkate alındığında, en ucuz sigaranın fiyatının 60 TL ile 65 TL arasında değişmesi muhtemel.
Kanuna göre, tütün ve alkol ürünlerindeki ÖTV oranları altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında güncelleniyor. Bu bağlamda, Temmuz ayından bu yana %14 artan ÜFE’nin yıl sonuna kadar en az %16 artması öngörülüyor. Yeni yılda paket başına asgari ÖTV oranı 25,78 liraya, maktu vergi ise 1,28 liraya çıkacak. Bir paket sigaradan alınan en düşük ÖTV miktarı ise 27 lira 6 kuruş olacak. Ancak satış fiyatının %63’ünden düşük olamaması şartıyla sigaranın ÖTV’si 42,96 lira olacak.
Bu duruma ek olarak, yüzde 20’ye çıkan katma değer vergisi de dikkate alındığında, bir paket sigaranın en az 51,5 liradan satılması gerekiyor. Ancak piyasadaki en düşük fiyatlı sigara şu anda 45 lira civarında bulunuyor. Bu durum, düşük gelirli grupların yasa dışı tütün ve alkol tüketimine yönelmesine neden olabilir.
Önceki ÖTV zamlarıyla birlikte, tütün üretimi yapan şirketlerin yaptığı açıklamada, Türkiye sigara pazarının yüzde 28’inin kaçak olduğu belirtilmişti. Bu durum, devletin vergi kaybının 70 milyar liraya ulaşmasına neden olabilir.
Sigara üreticileri, vergi ve maliyet artışlarının kârlılıklarını olumsuz etkilediğini vurguluyor. Şu anda sigaradaki vergi yükü oranı %82,5. Yapılan tüm vergi değişiklikleri, kayıp ve hırsızlık gibi faktörlerin yanı sıra tüketicilere de doğrudan etki ediyor. Tütün ürünlerinin enflasyona etkisi ise yüzde 3,5 olarak hesaplanıyor.
Özellikle düşük fiyatlı sigaralardaki artışın, yasa dışı tütün tüketimini artırarak düşük gelirli grupları olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. ÖTV artışlarına maruz kalan ucuz ürünler, bu segmentteki tüketicilere daha fazla darbe vurabilir, çünkü fiyat artışları daha belirgin oluyor. Bu durum, satın alma gücü düşük olan insanların cüzdanlarını daha fazla etkileyebilir.