Türkiye
‘Yırtıcı kuÅŸlar tehdit altında, kayıtları girmeyin’ çaÄŸrısı
TÃœRKÄ°YE’de son dönemde gökdoÄŸan, ÅŸahin, kartal, atmaca, doÄŸan gibi kuÅŸ türlerinin kaçakçılığı artınca kuÅŸ gözlemcileri, yeni kayıtlarda ‘konumları gizleme kararı’ aldı. Kaçakçıların, gözlemci, kuÅŸ fotoÄŸrafçısı veya turist gibi davranarak, kuÅŸ gözlemcileri arasına girdiÄŸi belirlendi.
Åžahin, kartal, doÄŸan, atmaca gibi yırtıcı kuÅŸ türlerinin son dönemde artan kaçakçılığına yönelik kuÅŸ gözlemcileri harekete geçti. KuÅŸ gözlemcileri, yırtıcı kuÅŸların yakalanmasına yönelik olayların Türkiye’de de artış göstermesi sonrasında, fotoÄŸrafını çektikleri ve konumları ile kayıt tuttukları e-bird sisteminin kaçakçılarca kullanıldığını belirledi. Bunun üzerine sistemde bazı türlere yönelik kısıtlamalar getirildi ve bu tedbirlerin geniÅŸletilmesi için çalışma baÅŸlatıldı.
‘KAYITLARI GÄ°RMEYÄ°N, KONUMLARI GÄ°ZLEYÄ°N’
Türkiye Nadir KuÅŸ Kayıt Komitesi Ãœyesi Emin YoÄŸurtçuoÄŸlu, kuÅŸ gözlemcileri ve kuÅŸları izleyen, bilgi paylaşımında bulunan doÄŸaseverlere yönelik yaptığı duyuruda, kuÅŸ kaçakçılarının, ülkemize gelip, Türk vatandaşı da olmuÅŸ yabancı uyrukluları kullanarak, çok ciddi boyutlarda kuÅŸ kaçırdıklarını, doÄŸadan topladıklarını söyledi. YoÄŸurtçuoÄŸlu, “Konunun ne kadar korkunç boyutlara vardığını, bu kaçakçıların bazılarının aramıza kadar girip, veri bankalarımıza iÅŸlediÄŸimiz verileri kullanmasından fark ettik. O yüzden, ulusal ve uluslararası verilerin girildiÄŸi ortak paylaşım siteleri, fotoÄŸraf sitelerine baÅŸta gökdoÄŸan, kızıl ÅŸahin, kartal ve benzeri yırtıcı kuÅŸların kayıtlarını bir süre girmemeniz önemle rica olunur” çaÄŸrısında bulundu.
HASSAS KATEGORÄ° TALEBÄ°
Türkiye Nadir KuÅŸ Kayıt Komitesi üyesi olarak, bu sitelerde bahsedilen kuÅŸların hassas kategorisine girmesi için giriÅŸimlerde bulunduklarını belirten YoÄŸurtçuoÄŸlu, “Böylece isteyen bu kayıtların nerelerden olduÄŸuna ulaÅŸamayacak. Zaten halihazırda kaçakçıların neredeyse soylarını bitirdiÄŸi ulu doÄŸan, bıyıklı doÄŸan gibi türler eriÅŸime kapalıydı. Ancak görünen ÅŸu ki çok daha yaygın olup, hiçbir zaman böyle tehlikelere maruz kalmayacağını düşündüğümüz türler bile ÅŸu an tehlikeye açık hale gelmiÅŸ. Buna ülkemizde özgürce hareket eden, ne olduÄŸu belirsiz tipler yol açmaktadır. Umarız, hukuksal olarak bu organize suçlar kapsamında deÄŸerlendirilip, kaçakçılık kapsamında iÅŸlem görür. Yakalananlar yabancı uyruklu ise derhal sınır dışı edilir” dedi.
KUŞ GÖZLEMCİSİ GİBİ DAVRANMIŞLAR
Ekolojik dengenin en önemli bireyleri olan yırtıcı kuÅŸların tehlike altında olduÄŸuna iÅŸaret eden YoÄŸurtçuoÄŸlu, “FotoÄŸrafladığınız, gördüğünüz kuÅŸların yerlerini, bulduÄŸunuz yuvaların konumlarını özellikle tanımadığınız kiÅŸilerle paylaÅŸmayın. Bunların bazılarının aramıza kuÅŸ gözlemcisi ve kuÅŸ fotoÄŸrafçısı kılığıyla girdiÄŸini fark etmiÅŸ durumdayız. Bu ÅŸekilde bizim yıllar içinde kurduÄŸumuz, iletiÅŸimin güvenli olduÄŸu ve paylaşımcılığın deÄŸerli olduÄŸu camiamızdan bilgi koparabilmekteler. Hassas kategorisine alındıktan sonra kayıtları girmenizde sakınca kalmayacaktır” diye konuÅŸtu.
ORTAÂ DOÄžU’DAKÄ° PRENSLERE HAYVAN SATIÅžI
Son dönemde sosyal medyada Orta DoÄŸulu prenslere ait uçaklar içinde taşınan yırtıcı kuÅŸ türlerine ait görüntülerin yaygın görüldüğüne dikkati çeken Antalya KuÅŸ Gözlem TopluluÄŸu’ndan Gökçe CoÅŸkun ise Türkiye’den de yaban hayatı kaçakçılığı yapıldığını söyledi. Antalya’da özellikle turist gibi dolaşıp, bitki ve böcek toplayanlar olduÄŸundan bahseden CoÅŸkun, şöyle konuÅŸtu: “Kara yolu ile sınır kapısında bavullar içinde kuÅŸ çıkaranlar var. Genelde yırtıcı kuÅŸlar doÄŸan, atmaca, ÅŸahin türleri yakalanıp, yurt dışına kaçırılıyor. Yurt dışından da Türkiye’ye toy, yakalı toy gibi kuÅŸ türleri getirilip, satılıyor. Özel hayvanat bahçeleri veya ÅŸahıslara satılıyor. Arap yarımadasında genellikle yaban hayvanları için özellikle prensler bahçelerinde özel hayvanat bahçesi oluÅŸturuyor. Aslan, kaplan bulunduruyor. DoÄŸan, atmaca, kerkenez, ÅŸahin gibi kuÅŸları eÄŸitiyor ve baÅŸka kuÅŸları avlıyorlar. Bu tür yırtıcıları yakalamak için örümcek kuÅŸu gibi türleri de kullanıyorlar. Ãœlkemizde Orta DoÄŸu’dan göçün artması ile bu tür vakalar da arttı. ÖrneÄŸin Antalya’da gökdoÄŸan ve saz delicesi yakalamaya çalışan, tuzak kuran göçmenleri görmüştüm.”