Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

1999-2008 arası işe girenler dikkat: 45 yaşında emekli olabilirsiniz!

Türkiye’de emeklilik yaşı, işe giriş tarihi, cinsiyet, askerlik veya doğum borçlanması gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de emeklilik yaşı, işe giriş tarihi, cinsiyet, askerlik veya doğum borçlanması gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.

1999-2008 arası işe giren erkek ve kadın çalışanlar, bazı şartlara uydukları takdirde 45 yaşında emekli olabilirler.

Erkek çalışanlar için şartlar:

  • 1999-2008 arası işe girmiş olmak
  • 4500 prim günü doldurmuş olmak
  • 25 yıl sigortalılık süresi doldurmuş olmak

Kadın çalışanlar için şartlar:

  • 1999-2008 arası işe girmiş olmak
  • 5400 prim günü doldurmuş olmak
  • 25 yıl sigortalılık süresi doldurmuş olmak

Bu şartları sağlayan çalışanlar, erken emeklilik için SGK’ya başvuru yapabilirler. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda, çalışanlar 45 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.

Erken emeklilik için borçlanma yapılabilir mi?

Evet, erken emeklilik için borçlanma yapılabilir. Askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve yurt dışı borçlanması gibi seçenekler mevcuttur.

Askerlik borçlanması:

Erkek çalışanlar, askerlik sürelerini borçlanarak emeklilik tarihlerini öne çekebilirler. Askerlik borçlanması, fiili askerlik süresinin 7/1’i oranında prim ödemesi yapılarak gerçekleştirilir. Örneğin, 18 ay askerlik yapan bir erkek çalışan, 252 gün askerlik borçlanması yaparak emeklilik tarihini 3 yıl öne çekebilir.

Doğum borçlanması:

Kadın çalışanlar, doğumlarını borçlanarak emeklilik tarihlerini öne çekebilirler. Her doğum için 1 yıl, yani 720 prim gün borçlanılabilir. Örneğin, 3 çocuk sahibi bir kadın çalışan, 2160 gün doğum borçlanması yaparak emeklilik tarihini 21 yıl öne çekebilir.

Yurt dışı borçlanması:

Yurtdışında çalışmış olan çalışanlar, yurt dışı çalışma sürelerini borçlanarak emeklilik tarihlerini öne çekebilirler. Yurt dışı borçlanması, yurt dışında geçen sürelerin 3/1’i oranında prim ödemesi yapılarak gerçekleştirilir. Örneğin, 10 yıl yurt dışında çalışan bir çalışan, 3000 gün yurt dışı borçlanması yaparak emeklilik tarihini 10 yıl öne çekebilir.

Sonuç olarak, 1999-2008 arası işe giren erkek ve kadın çalışanlar, bazı şartlara uydukları takdirde 45 yaşında emekli olabilirler. Bu şartlara ek olarak, borçlanma yoluyla emeklilik tarihlerini daha da öne çekebilirler.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam