Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

BiliÅŸim Vadisi’nde yapay zeka ve coÄŸrafi iÅŸaretli ürünlerde iÅŸ birliÄŸi imzaları atıldı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

KOCAELÄ°’nin Gebze ilçesinde bulunan BiliÅŸim Vadisi’nde Hepsiburada, TÃœBÄ°TAK-BÄ°LGEM, Türk Patent ve Marka Kurumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesiyle, ‘Yapay Zeka ve CoÄŸrafi Ä°ÅŸaretli Ãœrünler Ä°ÅŸbirliÄŸi’ imza töreni gerçekleÅŸtirildi.

TÃœBÄ°TAK-BÄ°LGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün ‘E-Ticaret Yetkinlik Merkezi’ ve ‘CoÄŸrafi Ä°ÅŸaretli Ãœrünlerin E-Ticaret Sektörü Kanalıyla GeliÅŸtirilmesi’ için yapılan imza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DoÄŸan Online ve Hepsiburada Grubu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hanzade DoÄŸan, Hepsiburada CEO’su Murat EmirdaÄŸ, TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Hasan Mandal, Türk Marka ve Patent Kurumu BaÅŸkanvekili Cemil BaÅŸpınar, iÅŸ insanları ve öğrenciler katıldı.

BİLİM İNSANLARI YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARINA KAYNAK OLACAK

E-ticaret sektörünün karşılaÅŸtığı problemlerin çözümünde kullanılacak yapay zeka yöntemlerinin geliÅŸtirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapacak Yapay Zeka Enstitüsü’nün E-Ticaret Yetkinlik Merkezi, Hepsiburada’nın desteÄŸiyle kuruldu. TÃœBÄ°TAK- BÄ°LGEM bünyesindeki enstitüde Hepsiburada’nın verileri KVKK doÄŸrultusunda anonimleÅŸtirilerek, araÅŸtırmacı ve bilim insanlarının yapay zeka çalışmalarına kaynak olacak. Bu merkezle, Türkiye’nin Yapay Zeka Stratejileri doÄŸrultusunda, tüm kamu kurum ve kuruluÅŸları, özel sektör, üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve giriÅŸimcilik ekosistemiyle birlikte çalışarak, faaliyetlerde bulunulacak. Ayrıca e-ticaret sektörünün karşılaÅŸtığı gerçek saha problemlerinin çözümünde kullanılacak yapay zeka yöntemleri araÅŸtırılacak ve geliÅŸtirilecek.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER E-TİCARET SEKTÖRÜYLE GELİŞTİRİLECEK

Türk Patent ve Marka Kurumu ve Hepsiburada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde ‘CoÄŸrafi Ä°ÅŸaretli’ ürünlerin e-ticaret sektörü kanalıyla geliÅŸtirilmesi için iÅŸ birliÄŸi yapıyor. Ä°ÅŸ birliÄŸinin amacı, geleneksel, yöresel hammaddeyle yerel niteliklere baÄŸlı üretilen ürünlerin yasal olarak da korunmasını ifade eden ‘coÄŸrafi iÅŸaretli’ ürünleri, e-ticaret platformuyla desteklemek ve hem Türkiye hem de dünyada milyonlarca kiÅŸiyle buluÅŸturmayı hedefliyor. Proje ile coÄŸrafi iÅŸaretli ürünler konusunda farkındalığı artırmak ve yerel üreticilerin desteklenmesini de hedefleniyor. Bu alanda verilecek eÄŸitimlerle hem üretici hem de tüketicinin hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirici eÄŸitimleri de kapsayan projeyle, milli zenginliklerin tanıtımı da amaçlanıyor. Yerel üreticileri desteklediÄŸi HepsiTürkiye’den programına Temmuz 2021’de baÅŸlayan Hepsiburada, Türk Patent Kurumu’nun ‘coÄŸrafi iÅŸaretli’ ürün olarak tescil ettiÄŸi ürünleri, geliÅŸtirilen platformuyla Türkiye’nin dört bir yanına ve dünyaya ulaÅŸtırıyor. Hepsiburada, HepsiTürkiye’den programıyla sürdürülebilir tarıma ve yerek ekonomilere fayda saÄŸlamayı hedefliyor.

HANZADE DOĞAN: YAPAY ZEKA VE BÖLGESEL KALKINMA BAŞLIKLARI BİZİ BİR ARAYA GETİRDİ

Temelinde teknoloji ve merkezinde insan bulunan yeni atılımlara imza atmak için biraraya gelindiÄŸini söyleyen Hanzade DoÄŸan, “Bugün burada ülkemiz adına çok önemli olduÄŸuna inandığım, temelinde ‘teknoloji’, merkezinde ise ‘insan’ bulunan yepyeni atılımlara, birlikte imza atmak üzere bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisinin oluÅŸmasını saÄŸlayan, ülkemizin sanayi ve teknoloji alanındaki geliÅŸiminin önünü açan Sanayi ve Teknoloji Bakamınız sayın Mustafa Varank’a, TÃœBÄ°TAK BaÅŸkan’ımız sayın Hasan Mandal’a ve Türk Marka ve Patent Kurumu BaÅŸkanvekili sayın Cemil BaÅŸpınar’a ve iÅŸbirliÄŸi içerisinde bu çalışmaları var eden, destek sunan herkese teÅŸekkür ediyorum. Bugün Türkiye’nin geleceÄŸi ve geleceÄŸin Türkiye’si için kritik öneme sahip iki konu, ‘yapay zeka’ ve ‘bölgesel kalkınma’ baÅŸlıkları bizi bir araya getirdi. Yapay zekayı tıpkı 1990’larda hayatımıza giren internet devrimi gibi dünyanın geleceÄŸini belirleyecek teknoloji olarak deÄŸerlendiriyorum. Yapay zeka küresel düzeyde büyük deÄŸiÅŸimleri çoktan baÅŸlattı ve tüm karar verme mekanizmalarını deÄŸiÅŸtiriyor, meslekleri yeniden tanımlıyor. VerimliliÄŸi büyük ölçüde deÄŸiÅŸtirirken verimlilik kavramını da yeniden ÅŸekillendiriyor. Yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin, yaÅŸamlarımızda yaratacağı deÄŸiÅŸiklikler beni çok heyecanlandırıyor. Ä°nsansız arabalardan, kiÅŸiye özel ilaç geliÅŸtirilmesine, blockchain teknolojisiyle tüm para ve finans sektörünün kurallarının yeniden yazılmasına kadar birçok farklı deÄŸiÅŸimin, geliÅŸimin, dönüşümün eÅŸiÄŸindeyiz. Bu teknolojilerle adeta sosyal ve ekonomik birçok model ve kural yeniden tasarlanacak” dedi.

‘ULUSAL YAPAY ZEKA STRATEJÄ°MÄ°ZÄ° YÃœREKTEN DESTEKLÄ°YORUM’

Bu çalışmaları Hepsiburada’nın deÄŸil Türkiye’nin baÅŸarısı olarak adlandırdığını belirten DoÄŸan, “Bu yolculuÄŸa ülke olarak hazır olmamız, küresel rekabette öne geçmemiz için vazgeçilmez. Bu nedenle ulusal yapay zeka stratejimizi yürekten destekliyorum. Türkiye’nin Hepsiburada’sını 2000 yılında ülkemizde dijital dönüşüme öncülük etme vizyonu ile kurdum. Bugün geldiÄŸimiz noktada dijital Türkiye’nin en etkin, en önemli, en büyük paydaÅŸlarından biriyiz. Yönetimi, çalışanları, sermaye yapısı ve iÅŸ ortaklarıyla Türkiye’nin Hepsiburada’sı olmaktan, global teknoloji devleriyle rekabette bayrağımızı en tepeye çıkarmaktan gururluyuz. 1 Temmuz 2021’den bu yana Teknoloji Borsası Nasdaq’ta ülkemizi temsil eden ve bayrağımızı dalgalandıran ilk ve tek ÅŸirket olmaktan da ayrıca büyük mutluluk duyuyoruz. Bunu sadece Hepsiburada’nın deÄŸil Türkiye’nin baÅŸarısı olarak adlandırıyorum. Ãœlkemizin global düzende hak ettiÄŸi yeri alması için güçlü yerli ÅŸirketlere sahip olması gerektiÄŸine inanıyorum. Hepsiburada grubunu e-ticaret ve teknoloji alanında global devlerle rekabet edebilecek, global teknoloji tekellerine karşı milli teknolojimizin geliÅŸmesine liderlik edecek yegane ÅŸirket olarak görüyoruz. Bu nedenle de, farklı yerli teknoloji ÅŸirketleri ve kamu kurumlarımızla yapacağımız iÅŸbirliklerine ayrı bir önem atfediyoruz. Türkiye’nin Hepsiburadası olarak, ticaretin dijitalleÅŸmesi için en yeni teknolojileri kullanmaktan ziyade, en yeni teknolojileri üretebilen bir noktaya gelmenin sorumluluÄŸu ve heyecanını taşıyoruz” diye konuÅŸtu.

‘TEKNOLOJÄ°NÄ°N YAPICI GÃœCÃœNE Ä°NANIYORUZ’

Teknolojinin yıkıcı değil yapıcı gücüne inandıklarını ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

“Bu anlamda bugün atılacak imzaların da geleceÄŸin Türkiye’si ve Türkiye’nin geleceÄŸi için el ele gönül gönüle vermenin bir adımı olduÄŸunu düşünüyorum. Bugünün dünyasında ‘dijital bağımsızlık’ kavramının çok ama çok önemli hale geldiÄŸini görüyoruz. Türkiye’nin dijitalleÅŸen ticaretle çok daha güçlenmesi ve küresel rekabette öne çıkması sektörümüzün en büyük yerli oyuncusu olarak en önemli motivasyonumuz Hepsiburada olarak kurulduÄŸumuz günden bu yana teknolojinin yıkıcı deÄŸil, yapıcı gücüne inanıyoruz. Yapay zekanın kullanımında da ulusal strateji belgesinde de belirtilen deÄŸerler ve ilkeleri çok önemli buluyoruz. Ä°nsan haklarına, demokratik deÄŸerlere, çevreye ve biyolojik sistemlere saygılı, tarafsız ve adil bir yapay zeka ekosistemine katkı sunmak Hepsiburada’nın öncelikleri arasında yer alıyor. Grup olarak kullandığımız teknolojileri yurtdışından ithal etmiyoruz. Özellikle açık kaynak ekosistemini etkin ÅŸekilde kullanarak kendi yazılım ve sistemlerimizi, kendi kaynaklarımızla ülkemizde üretiyoruz. Ar-Ge Merkezimiz dahil 1000 kiÅŸinin üzerinde teknoloji çalışanımız var ve birçok yenilikçi çalışmaya imza atıyoruz. Satışlarımızın önemli bölümü ‘öneri motoru’ olarak adlandırılan yapay zeka teknolojisinin müşterilerimize önerdiÄŸi ürünlerin satışından geliyor. Bu teknoloji son 1 yılda yaklaşık 1 milyon kitap önerisi gerçekleÅŸtirdi ve müşterilerimizin alışveriÅŸlerine ek olarak kitap alma ihtimali yüzde 30 oranında artırdı. HepsiJet ve HepsiLojistik’te teslimat rotalama için geliÅŸtirdiÄŸimiz yapay zeka uygulaması sayesinde araçlarımızın kat ettiÄŸi mesafeyi yüzde 15 azalttık. Dağıtım planlamasına ayrılan süreyi ise 40 dakikadan 5 dakikaya düşürdük. Böylelikle hem verimliliÄŸe hem de çevreye katkı saÄŸladık. Bugün yapay zeka enstitüsünün yanında yine Bakanlığımız himayesinde, Türk Patent ve Marka Kurumu ile önemli bir protokole daha imza atıyoruz.” 

‘TÃœRKÄ°YE’DE Ä°LK DEFA E-TÄ°CARET ETKÄ°NLÄ°K MERKEZÄ°NÄ° KURUYORUZ’

Ä°ki büyük projenin baÅŸlangıcını yapmak için biraraya gelindiÄŸini söyleyen Hepsiburada Pazarlama Grup BaÅŸkanı Ender Özgün, “Bugün burada Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak Türkiye’nin geleceÄŸi ile ilgili merkezinde teknoloji ve doÄŸasında da insan olan iki büyük projenin baÅŸlangıcını yapmak için buradayız. Birincisi TÃœBÄ°TAK Bilgem Yapay Zeka Enstitüsü ile beraber Türkiye’de ilk defa e-ticaret etkinlik merkezini kuruyoruz. Bu etkinlik merkeziyle amacımız Türkiye’nin ihtiyaç duyduÄŸu yapay zeka alanındaki altyapıları, araÅŸtırma ve geliÅŸtirme projelerini desteklemek. Bu alanda kamunun, üniversitelerin, giriÅŸimcilik ekosisteminde el ele, hep birlikte çalışıp Türkiye’yi gelecekteki e-ticaret ve yapay zeka yetkinliklerine hazırlamasını hedefliyoruz. Aynı zamanda burada da genç bilim insanlarını yapay zeka alanında teknolojimizle, alt yapımımızla eÄŸitimlerini vermeyi ve onları gelecekteki yapay zeka gerekliliklerine hazırlamak istiyoruz. CoÄŸrafi iÅŸaretli ürünlerimiz Türkiye’nin milli hazinesi. Onların e-ticaret ile bilinirliÄŸinin artırılması sürdürülebilir tarımın devam edebilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin her bir tarafından yüzlerce coÄŸrafi iÅŸaretli ürünümüzün kendi sınırlarından çıkıp e-ticaret ekosisteminin desteÄŸiyle öncelikle Türkiye’nin her tarafına ulaÅŸmasını, Ticari ekosistemin bir parçası olmasını, daha sonra da global pazarlarda da Türkiye’nin milli deÄŸerlerinde yer bulmasını ve bir ticarete dönüşmesini hedefliyoruz” dedi.

Yapılan konuÅŸmaların ardından TÃœBÄ°TAK-BÄ°LGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün ‘E-Ticaret Yetkinlik Merkezi’ ve ‘CoÄŸrafi Ä°ÅŸaretli Ãœrünler E-Ticaret Sektörü Kanalıyla GeliÅŸtirilmesi’ için yapılan törende imzalar TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Hasan Mandal, Türk Patent ve Marka Kurumu BaÅŸkan Vekili Cemil BaÅŸpınar ve Hepsiburada CEO’su Murat EmirdaÄŸ tarafından atıldı.

Törenin ardından kargo robotu tarafından getirilen gümüş tabak Hanzade DoÄŸan tarafından Bakan Varank’a verildi. Bakan Varank ve Hanzade DoÄŸan ile törene katılan protokol üyeleri tescilli ürünlerin bulunduÄŸu stantlarda gezerek bilgi aldı.

 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam