Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Asgari Ücrette Sürpriz Gelişme! Yılda Dört Kez Zam Yapılabilir mi? Milyonlarca Çalışanın Gözü Kulağı Bu Haberde

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret miktarını belirlemek üzere çalışmalarına devam ediyor. Son iki yıldır asgari ücret yılda iki kez zam alırken, 2024 yılında kaç kez zam yapılacağı konusu tartışma yaratıyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

ÇALIŞAN EMEKLİYE 5.000 TL ÖDEME TAKVİMİ! Bakan Işıkhan Duyurdu!
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret miktarını belirlemek üzere çalışmalarına devam ediyor. Son iki yıldır asgari ücret yılda iki kez zam alırken, 2024 yılında kaç kez zam yapılacağı konusu tartışma yaratıyor. İktidar, asgari ücrete yılda bir kez zam yapılmasını savunurken, bazı çevreler ise tam tersini öneriyor. İşte detaylar…

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücrete dair taleplerini sıraladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun imzasını taşıyan açıklamada, asgari ücretin yüksek enflasyon koşullarında yılda dört kez belirlenmesi gerektiği vurgulandı. DİSK ayrıca, asgari ücret artışında resmi enflasyon veya hedeflenen enflasyon değil, kişi başına GSYH artışının esas alınması gerektiğini savundu.Yapılan açıklamada, DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi BİSAM’ın 2023 Kasım ayında yayımlanan 2023 Ekim dönemine ait Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması verilerine atıfta bulunularak, açlık sınırının 13 bin TL, yoksulluk sınırının ise 45 bin TL olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve bir evde iki kişi çalıştığında yoksulluk sınırını aşan bir gelir elde etmeleri güvence altına alınmalıdır” ifadeleri kullanıldı.Politik Yol’un haberine göre, DİSK, 2024 asgari ücreti için 13 madde içeren taleplerini “Gelirde adalet, vergide adalet, insanca yaşanabilir ücret” şeklinde açıkladı:

  • Asgari ücret değil, toplu pazarlık kapsamı genişletilmelidir. Asıl mesele, asgari ücretle çalışanların kapsamını daraltmak ve ücret düzeylerini toplu pazarlıkla belirlemektir.Asgari ücretin ülkemizde ortalama ücret haline geldiği dikkate alınarak asgari ücret tespit edilmelidir.Asgari ücret artışında resmi enflasyon/hedeflenen enflasyon değil, kişi başına GSYH artışı esas alınmalıdır.Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yıl dört kez belirlenmelidir.Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve bir evde iki kişi çalıştığında yoksulluk sınırını aşan bir gelir elde etmeleri güvence altına alınmalıdır.Türkiye’de asgari ücretin tespitinde uluslararası standartlara uyulmamaktadır.Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oran yüzde 10’a düşürülmelidir.Gelir vergisi tarife dilimleri, asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla, yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.Ücret gelirlerinin asgari ücret kadar kısmı gelir vergisinden istisna edilmiş olmasına rağmen istisna uygulamasının matrahtan indirim yerine vergiden indirim yoluyla yapılması nedeniyle ücretli çalışanlar asgari ücret vergi istisnasından gerektiği gibi yararlanamıyor.2008 yılından beri işverenlere verilen 5 puanlık SGK prim desteği işçilere de verilmelidir.Çağ dışı damga vergisi kaldırılmalıdır.2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Yasa’dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı söz konusu değildi.Devletin özel sektördeki işçilerle kamu işçileri ve kamu görevlileri arasında ayrım yapması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Asgari ücret, en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanmalıdır

  • Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
    Continue Reading
    Reklam