Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

2024 yılı piyasa tahminleri: Dolar 37-39 TL arasında

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, 2024 yılında piyasalarda yaşanacak gelişmeleri değerlendirdi.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

bankacılık sektöründe para politikası ve regülasyonlardaki normalleşme sayesinde dengesizliklerin ve refinansman risklerinin bir miktar düzeldiğini belirtti. Ayrıca, kuruluş, doların 40 liraya ulaşacağı tarihi de açıkladı. S&PGR, Türk bankalarının kredi kayıplarının 2024 yılında yaklaşık olarak yüzde 3,5 olacağını ve tahsili gecikmiş alacak oranının yüzde 4 ila yüzde 5 arasına yükseleceğini öngördü. Bankaların kârlılık ve sermaye oranlarının düşeceğini ifade eden kurum, artan fonlama maliyetleri, daha düşük TÜFE endeksli tahvil katkısı ve yüksek kredi zararı tahminlerinin karlılığı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Sektör için enflasyon muhasebesi uygulamasının hala belirsiz olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, "Eğer enflasyon muhasebesine geçilirse açıklanan karlarda ciddi düşüşler görmeyi bekliyoruz" denildi. Düşük karlılık ve Türk lirasının değer kaybının özellikle kamu bankalarının sermaye seviyelerine zarar verebileceği vurgulandı. S&PGR, 2023 için Türkiye'nin büyüme beklentisini yüzde 3,5 olarak açıklarken, 2024 için ise yüzde 2,3 olarak tahminde bulundu. Kuruluş, dolar/TL kuru için 2024 yılında 40'a ulaşmasını bekliyor. Ayrıca, ortalama TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) tahminleri de açıklandı ve 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48 olarak belirlendi.
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, 2024 yılında piyasalarda yaşanacak gelişmeleri değerlendirdi. Yeşilada, FED’in faiz indirimi yapmayacağını, Türkiye ekonomisinin büyümesinin yavaşlayacağını ve dolar kurunun 37-39 TL arasında olacağını tahmin etti.

Yeşilada, FED’in faiz indirimi ihtimalini değerlendirerek, “FED bizi hayal kırıklığına uğratacak. Dünyanın her yerinde enflasyon düşüyor. FED’in de daha fazla faiz artırımı yapmasını gerektirecek bir durum yok. Enflasyonu doğru bir para politikası uygularsanız yüzde 10’lardan 5’e indirirsiniz. ABD’de en zorlu yol enflasyonu yüzde 3’ten yüzde 2’ye düşürmek olacaktır. Ben bu sürecin çok kolay olmayacağını düşünüyorum. FED’in resesyondan, seçimlerden yılıp çekirdek enflasyonun yüzde 2’ye tamamen yapışmadan faiz indirimi yapmayacağına inanıyorum. Bu da en erken 2024 yılının sonu olabilir. Vadeli işlemler piyasası 2024 yılında 125 baz puan faiz indirimini fiyatlıyorlar. Bana göre 25 veya 50 baz puanı da geçmez. Dolar endeksinde gelecek yıl bir düşüş olmaz.” dedi.

Türkiye ekonomisine dair beklentilerini açıklayan Yeşilada, “Türkiye ekonomisi gelecek yıl fren atacak. Büyüme rakamları yüzde 2’ye düşecektir. Enflasyonun düşürülmesi isteniyorsa para politikasının çok daha sıkılaşması gerekiyor. Çünkü bütçeden bunu yapamıyorsunuz. Politika faizinin yüzde 50’yi, mevduat faizlerinin yüzde 60’ı ve kredi faizlerinin de yüzde 70’i geçeceğini düşünüyorum. İhracat çok yavaş gidiyor. Bunun TL ile alakası yok. İhracatta kar marjı kalmadı. İhracat pazarımız olan Avrupa ekonomisi de sıkıntıda. Enflasyon çok sıkı para politikasına rağmen en fazla yüzde 45 seviyelerine düşebilir. O da çok sıkı bir mali disiplin yakalanırsa olur.” ifadelerini kullandı.

Dolar kuru tahminini de açıklayan Yeşilada, “Salı günü itibariyle Merkez Bankası’nın kullanılabilir rezervleri 140 milyar dolara erişti. Bu büyük bir başarıdır. Mehmet Şimşek’in TL’ye reel değer kazandıran politikadan vazgeçmesi imkansız. Bunun için de aylık en fazla yüzde 2-2,5 oranında doların TL karşısında değer kazanmasına müsaade edecekler. Bunun üzerine çıkamazlar. Bunun matematiğini yaptığınızda dolar kuru bu yılı 30 TL’de kapatır ve 2024 sonunda da kur 40 TL’yi görmez. 37 TL ile 39 TL arasında bir dolar kurunu gelecek yılın sonunda görürüz.” şeklinde konuştu.

Yeşilada’nın tahminleri, piyasalardaki beklentileri yansıtıyor. Ancak, piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak bu tahminlerin değişebileceği de unutulmamalıdır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam