Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

TORBA YASA MECLİSTE! Cumhurbaşkanı’na Yeni Yetkiler Tepki Çekti!

TORBA YASA MECLİSTE! Cumhurbaşkanı’na Yeni Yetkiler Tepki Çekti!

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Emekliye İkinci İkramiye Mi Geliyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Emekliye Yılbaşı İkramiyesi Sinyali
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, ekonomik konularda toplam 28 yasa ve 2 kanun hükmünde kararnamede yapılan 80 maddeyi içeren “torba teklif”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ek yetkiler verilmesini öngören maddelerle dikkat çekiyor. Muhalefet partileri, torba yasaya itiraz ederken, özellikle vergi istisnaları ve Cumhurbaşkanına verilecek yeni yetkiler tartışma yaratıyor.

Muhalefetin İtirazı: Cumhurbaşkanına Ek Yetkiler Anayasa Aykırı mı?

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Cumhurbaşkanına 2028 sonuna kadar verilen yetkilerin 5 yıl daha uzatılmasına karşı çıkarak, “Parlamentonun yetkileri Cumhurbaşkanına devrediliyor. Bu torba kanunun adını şöyle koyalım: ‘Cumhurbaşkanına verilen yetkilerin artırılması hakkında ve diğer kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun’ diyelim. Bu anayasaya aykırı” şeklinde açıklamada bulundu.

Vergi Muafiyetleri ve Ekonomik Düzenlemeler

Torba teklif, şirketlere önemli vergi istisnaları getirirken, kur korumalı mevduatlara sağlanan kurumlar vergisi muafiyetiyle dikkat çekiyor. Bu muafiyetin bu yıl için 60 milyar TL’yi, gelecek yıl içinse 20 milyar TL’yi bulması bekleniyor.

Mal ve hizmet teslimleri ile tesislerin kiralanmasında KDV istisnasını 31 Aralık 2028’e kadar uzatan teklif, yapım işi sözleşmelerinde 2024’te yapılacak imalatlar için ek fiyat farkı verilmesi maliyetinin 82.9 milyar TL’ye ulaşacağını öngörüyor.

Ayrıca, finansal zorluk yaşayan firmaların borçlarının Ekim 2019-Temmuz 2023 arasında büyük ölçekli 141 milyar 513 milyon TL, küçük ölçekli ise 488 milyon TL olmak üzere toplamda 142 milyar TL borcun yeniden yapılandırıldığı belirtiliyor.

Torba teklifin içeriğinde, 2014’ten önceki genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesiyle ilgili olarak 1.8 milyon kişinin bu durumdan faydalanacağı ve 1.8 milyar TL’nin tahsilatından vazgeçileceği de yer alıyor.

Ayrıca, uçak kiralamalara ilişkin düzenleme ile talebin yoğun olduğu dönemlerde yolcu taşımacılığı için yurtiçinde kurulu şirketlerin, yurtdışından hava araçları da kiralayabileceği ifade ediliyor. Memur konfederasyonları tarafından iletilen talepler arasında ise 3600 ek gösterge ve memurların emekli aylıklarının günün şartlarına göre yükseltilmesi de bulunuyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam