Eğitim
MEB’den Ara Tatilde Çizelge Güncellemesi, Dersler Yenilendi!
MEB’den Ara Tatilde Çizelge Güncellemesi, Dersler Yenilendi!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki haftalık ders çizelgelerinde önemli değişikliklere gidildiğini duyurdu. Öğrencileri ve velileri yakından ilgilendiren güncellemeler, ara tatilde olan öğrencileri de kapsıyor. İşte, seçmeli derslere dair detaylar…
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2024 yılı bütçelerine dair yaptığı sunumda, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki ders çizelgelerinde yapılan önemli güncellemeleri açıkladı. Eğitim öğretimdeki öğrenci sayılarına dair verileri paylaşan Bakan Tekin, özellikle seçmeli derslerde yapılan değişikliklere vurgu yaptı.
2022-2023 eğitim öğretim yılında ortaöğretimde okullaşma oranının yüzde 91,7’ye yükseldiğini belirten Tekin, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında resmi ve özel okullarda toplam 74 bin 514 okulda 1 milyon 170 bin 699 öğretmen ve 19 milyon 229 bin 677 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade etti.
Önemli Güncellemeler ve Yenilikler Neler?
Bakan Tekin, yapılan güncellemeler kapsamında özellikle şu noktalara değindi:
- Dijital Bağımlılıkla Mücadele: Öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmalarına karşı alınan önlemler ve bu konudaki okul politikalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Cep telefonu kullanımının derslere olumsuz etkilerini engellemek amacıyla alınan tedbirleri paylaştı.
- Okul Ziyaretleri ve Görüşmeler: Velilerin okul ziyaretleri ve öğretmenlerle görüşmelerinin daha düzenli ve nitelikli olması için randevu sistemi ve zaman çizelgesi uygulamalarını başlattıklarını açıkladı.
- Erken Okul Terki ve Devamsızlık: Okullarda erken okul terki riski taşıyan öğrencilerin tespitini kolaylaştırmak adına çoklu veri noktalarını kullanan bir erken uyarı sistemi geliştirdiklerini ifade etti. Bu sistemin devamsızlık ve erken okul terkine yönelik kurumsal kapasite geliştirme ve farkındalık arttırma çalışmalarına destek sağladığını belirtti.
- Seçmeli Derslerde Güncelleme: İlköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki haftalık ders çizelgelerinde yer alan seçmeli dersler bölümünü güncellediklerini, bu güncellemeyle öğrencilerin akademik becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra yeteneklerine uygun alanlarda da yetişmelerini sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. Ayrıca, millî, manevi, ahlaki ve insani değerlerin kazandırılması hedeflendi.
Bütçe Ayrıntıları ve Eğitimdeki Öncelikler
Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçeyle ilgili de detaylı bilgiler paylaştı:
- 2024 yılında 1 trilyon 90 milyar 229 milyon 668 bin lira bütçe ayrıldı.
- Personel giderleri, sosyal güvenlik kurumuna devlet primi giderleri, mal ve hizmet alım giderleri, devlet parasız yatılı öğrencileri, burslar ile diğer cari transferler, sermaye giderleri ve sermaye transferleri olmak üzere bütçenin nasıl kullanılacağına dair ayrıntıları sundu.
Yapılan bu güncellemelerle birlikte, eğitim alanındaki stratejik adımların atıldığı ve öğrenci odaklı eğitim anlayışının desteklendiği vurgulandı. Eğitimdeki yenilikler ve bütçe ayrıntıları, Milli Eğitim Bakanlığının 2024 hedeflerine ışık tutacak nitelikte.