Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

2. Torba yasa maddeleri netleşiyor: EYT’nin ardından yeni düzenlemeler yolda

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni bir yasama dönemine başlarken vatandaşlar, gözlerini yeni Torba Yasa’ya çevirmiş durumda.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni bir yasama dönemine başlarken vatandaşlar, gözlerini yeni Torba Yasa’ya çevirmiş durumda.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni bir yasama dönemine başlarken vatandaşlar, gözlerini yeni Torba Yasa’ya çevirmiş durumda.

Başkan Erdoğan’ın açıkladığı emekliye 5 bin TL ikramiye gibi önemli adımların ardından, Meclis gündemi hareketli bir döneme giriş yaptı.

Emeklilikte ikinci reform yolda

2023 yılında yürürlüğe giren EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasının ardından, emeklilikle ilgili ikinci bir düzenlemenin de yolda olduğu belirtiliyor. 2024-2028 dönemini kapsayan Kalkınma Planı’nda, sosyal güvenlik sistemine yönelik reform niteliğinde adımlara yer verildi.

Bu reformlar, emekli refahının artırılması ve sosyal güvenlik sisteminin daha sürdürülebilir hale getirilmesi amacını taşıyor. İşte bu reformlar hakkında detaylar:

  • Sisteme giriş kolaylaşacak. Bu amaçla farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek, kolay işverenlik uygulaması yaygınlaştırılacak.
  • Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek.
  • Sistemde mali sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacak.

Esnek çalışmaya uyumlu düzenlemeler

Değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirilecek.

  • Dijitalleşmeyle birlikte geleneksel iş yeri kavramının dışında ortaya çıkan yeni çalışma modellerinin sosyal güvenlik sistemiyle uyumlaştırılması için hukuki altyapı güçlendirilecek.
  • Sosyal güvenlik uygulamalarının kısmi süreli başta çalışma olmak üzere esnek çalışma modelleriyle uyumu artırılacak.

Eski esnaflara erken emeklilik

1 milyon Bağ-Kur‘lunun prim gün şartı 9000’den 7200’e çekilecek. Özellikle küçük esnaf, bu düzenlemeyle 1800 gün kazanacak. Burada düzenlemeden yararlanacak küçük esnafın ’10 ve altı kişi çalıştıran’ olarak tanımlanabileceği belirtiliyor. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000’den 7200’e inecek.

100 bin taşerona kadro

Taşeron işçilere yönelik düzenleme de Meclis yolunda. 100 bin taşeron işçinin beklediği işlem, yasal düzenlemenin yapılmasının ardından hayata geçirilecek.

Memurlara 3600 ek gösterge

Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Memur konfederasyonlarıyla yürütülecek çalışmanın tamamlanmasının ardından Meclis’e taşınacak düzenlemeden, önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri yararlanabilecek.

Annelere yıpranma payı

AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Burada ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin uygulanması bekleniyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılırken, prim de eklenebilecek.

Diğer düzenlemeler

  • Staj ve çıraklık eğitimleri yaygınlaştırılacak.
  • İşsizlik sigortası süreleri ve ödenekleri artırılacak.
  • Engelli maaşlarına zam yapılacak.
  • Sosyal yardımlara erişimin kolaylaştırılması için çalışmalar yapılacak.
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam