Connect with us

EYT

TRGT’de EYT haberi! Düzenlemeden kimler yararlanacak?

Yayınlanma tarihi:

TGRT Haber TV’de Cem Küçük’ün programına katılan TGRT Haber Ankara Müdürü Ahmet Sözcan EYT meselesini yorumladı.

TGRT Haber Ankara Müdürü Ahmet Sözcan, TGRT Haber TV’de Cem Küçük’ün programında EYT meselesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Özcan, şu ifadeleri kullandı:

EYT de önemli bir konu. İnsanlar çalışmış pirimi ödenmiş, emeklilik günü gelmiş ama yaşı dolmadığı için bekliyor. Bir işe de giremiyor çoğu. Maaşını da alamıyor ortada kalmış durumdalar. Bir bir kere daha buradan çağrıda bulunalım emeklilikte yaşa takılanların sorunları ele alınıp çözülmeli.

Şu an itibariyle 4 buçuk milyon civarında emeklilikte yaşa takılanın olduğu ifade ediliyor. Ancak bu düzenleme çıktığı zaman 4 buçuk milyon kişinin tamamı bir anda emekli olmayacak. İlk etapta 400 bin kişinin bu haktan faydalanabileceğini görüyoruz. Dolayısıyla belirli kriterler getirilecek. O kriterler zaten yerine getiriliyor. Birike birike zaten bu 4 milyon civarındaki EYT’li geldi. Prim gün sayısını yatıranlar, gününü dolduranlar buna hak kazanıyor. 40 veya 41 yaşında emekli olacakların sayısı da oldukça azdır diye düşünüyorum. Çoğunluğu 50 yaş civarında.

Baktığımız zaman ilk etapta 50 yaş ve üzerindekiler kapsama alınacak. Süreç ilerlediğinde yeni düzenlemeler de gelebilir. Farklı formüller de konuşuluyor. Yurt dışında uygulanan seçenekler de var. Erken emeklilik sözüne EYT’liler kızıyor haklılar, kullanmayalım o yüzden. Belirli bir yaş kriteri varsa, 50 yaşın altındaysa 50 yaş ve üzerini beklemek istemezse düşük maaş alabileceği ifade ediliyor. 50 yaş ve üzerine geldikten sonra maaşının tamamını alabilecek deniyor. Aslında şu an somut bir çalışma olmadığı için nasıl değerlendireceğimizi de bilmiyoruz. Şu an itibariyle bir metin yok taslak yok. Şu an AK Parti içinde bir çalışma yürüyor ama ortada bir taslak yok. Nasıl olacak? İçeriğinde ne var ? Maddelerde ne var? Kaç kişiyi kapsayacak? 40 yaşındakiler buna girecek mi? Sadece 50 yaş üzerindekiler mi alınacak. Kapalı kutu bir çalışma yürüyor.

Bazı şeyler diş macunu gibidir. Tüpten çıktıktan sonra onu bir daha içeri sokamazsın. Afla ilgili hep bu örneği veririz. EYT için de bu geçerli. 3600 ek gösterge çıkacak. Asgari ücrete zam yapılması gündem de, toplumda bir beklenti oluştu bu da insanların hakkı. Bir gün önce emekliliğe hak kazanıyorsunuz ertesi gün bir yasa çıkıyor emeklilik için yıllarca beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bu da adil değil. Bütçe dengesi de gözetilmesi. Bütçeyi sarsmayacak ama mağduriyeti giderecek bir düzenleme mutlaka yapılmalı. Bir çalışma yürüyor evet. Çalışmanın yürüdüğünü hepimiz biliyoruz. Ama içeriğinde ne var bilmiyoruz. Artık yol haritası belirlensin ki ona göre düzenlemeler yapılsın.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla