Sosyal medyada bizi takip edin

Kültür

TutAnkhAmun’un Hazineleri Sergisi, Akvaryum’da açıldı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Günümüzden 3 bin 300 sene önce Mısır’da henüz çocuk yaşta (9) tahta çıkan ve 18 yaşında hayatını kaybeden çocuk kral TutAnkhAmun’un hazinelerinden oluşan sergi, bugün İstanbul Akvaryum Etkinlik Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açtı. 15 farklı tema ve 400’ün üzerinde birebir replika eserin yer aldığı sergi Antik Mısır dönemine ışık tutuyor.  

TutAnkhAmun’un Hazineleri Sergisi’nin açılışı İstanbul Akvaryum Etkinlik Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Dilek Çapanoğlu, serginin sahibi Horus Ltd. CEO’su ve Küratör Mohamed Atef Abdek Shafi ve Türkiye’nin ilk Mısır Bilimcisi Perihan Sadıkoğlu katıldı. 

Toplantının ardından TutAnkhAmun’un  yaşadığı döneme ve mezarın bulunduğu zamana ışık tutan kısa bir belgesel filmi izletildi. Daha sonra Perihan Sadıkoğlu ziyaretçilerle birlikte alanı gezerek sergide yer alan eserler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen, 15 farklı tema ve 400’ün üzerinde birebir replika eserin yer aldığı TutAnkhAmun’un Hazineleri Sergisi, İstanbul Akvaryum Etkinlik alanında ziyaretçilerini bekliyor. Antik Mısır dönemine ışık tutan ve TutAnkhAmun’un hayatını gözler önüne seren eserlerin yer aldığı sergi 3 ay boyunca her gün 10.00 ve 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 

ÇAPANOĞLU: ÇOK CİDDİ BİR REKOR KIRMAYI HEDEFLİYORUZ 

İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Dilek Çapanoğlu konuşmasında, “İstanbul Akvaryum olarak 12 yıldır yerli ve yabancı milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayarak, deniz altı dünyasının güzelliklerini onlarla buluşturuyoruz. Geçen sene 300 binden fazlası öğrenci olmak kaydıyla 1,5 milyona yakın ziyaretçiyi tesisimizde ağırladık. 2024 yılı için hedeflerimiz oldukça yüksek. Çok ciddi bir rekor kırmayı hedefliyoruz. İstanbul Akvaryum bir şehir akvaryumu olmasının yanında, dünya çapında ses getirmiş içerikleriyle, farklılık yaratmış sergileri getirerek bunlara ev sahipliği yapıyor. Bu vizyonla bugün burada kapılarını açtığımız TutAnkhAmun’un Hazineleri Sergisi de bunlardan biri. Önümüzdeki 3 ay boyunca açık kalacak sergide TutAnkhAmun’un gizemli mezarına dair eserlerin replikalarını birlikte göreceğiz. Toplam 1.500 metrekarelik 15 farklı temadan oluşmuş bu etkinlik alanımızdaki sergide çok çarpıcı detaylar sizleri bekliyor. Herkesin severek antik Mısır çağı ile ilgili bilgi alacağı bununla birlikte de Akvaryum’u gezeceği unutulmaz bir deneyim yaşatmayı planlıyoruz. 2024 yılı itibarıyla da yine dünya çapında ses getirmiş farklı içeriklere sahip, bilgilendirici, eğitici, kültürel ve sanatsal sergileri etkinlik alanımızda sergilemeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

SHAFİ: BU SERGİDE TUTANKHAM’UN GEÇMİŞTE YAŞAMIŞ OLDUĞU HAYATI ANLATACAĞIZ 

Küratör Mohamed Atef Abdek Shafi ise “İstanbul Akvaryum gibi prestijli bir mekanda bu sergiyi getirdiğimiz için çok mutlu ve gururluyum. Eski uygarlıkları Türkiye ile buluşturmak beni çok mutlu ediyor. Mezarın keşfinden yaklaşık 100 yıl geçti ve bu 100’üncü yılında yine bu serginin burada oluşu gurur verici. Bu mezar 1922 yılında keşfedilmiş. Bu sergide yaklaşık 407 replika eserleri size sunmaya çalışacağız. TutAnkhAm’un geçmişte yaşamış olduğu hayatı eşiyle birlikte neler yaşadığını bu sergide sizlere anlatmaya çalışacağız. Umarım bu sergi ziyaretiniz Antik Mısır’ı daha iyi tanımanızı destekleyecektir. Bu geziden mutlu olacağınızı temenni ediyorum” dedi. 

SADIKOĞLU: PORTRESİNİ YAPMAYI ÖLÜMSÜZLÜĞÜN YOLU OLARAK GÖRÜYOR 

Perihan Sadıkoğlu ise TutAnkhAm’un ve sergideki eserlerin hakkında kısa bir bilgi vererek şunları söyledi: 

“Sergide 400’den fazla eser var. Bunlar orijinal eserlerin kopyası, replikası. Bu eserler TutAnkhAmun’un yaşarken ki eserleri. Bu eserlerde dondurulmuş yemekler, avcılık okları ve yayları yer alıyor. TutAnkhAmun’un yaşarken yaptığı spor aktivitelerin aynısı resmediliyor. Aslında resme büyü diyorlar. Çünkü o resmin canlanacağını düşünüyorlar. Yani portresini yapmayı ölümsüzlüğün yolu olarak görüyor.  TutAnkhAmun’un  ölüm büstü çok önemli. Çünkü ahirette öbür dünyada tanınması için isminin ve resminin kalması gerektiğini düşünüyor. Çağrılacağını, çağrıldığı zaman da aynı birebir yaşarken ki resminin olması gerektiğini düşünüyor. Sanata da çok yön vermişler. TutAnkhAmun’u bir yanda Yunan motifleri, bir yanda Doğu motifleri bir yanda da etnik her şeyi bünyesine alan dünya lideri olma düşüncesi olan bir kral olarak görün.” 

BÜYÜK MISIR MÜZESİ’NDE SERGİLENİYOR

TutAnkhAmun’un mezarı, 1922 yılında Arkeolog ve Mısır Bilimci Howard Carter tarafından bulundu. Mezarından çıkarılan eserlerin tamamı, 2022’den bu yana Kahire’deki yeni Büyük Mısır Müzesi’nde sergileniyor. TutAnkhAmun’un bu kadar ünlü olmasının başlıca sebebi olarak mezarının hiç soyulmamış ve tüm hazinesi günümüze kadar ulaşmış olması gösteriliyor.   

ÇOCUK KRAL TUTANKHAMUN HAKKINDA 

Mısır tarihinde çocuk kral olarak bilinen TutAnkhAmun, M.Ö. 1342 – M.Ö. 1325 yılları arasında yaşayıp 18. hanedanlığın sonunda, M.Ö. 1332 – M.Ö. 1323 yılları arasında hüküm sürdü. Babası, firavun Akhenaton olup annesi, mezarı bulunduktan sonra günümüzde Genç Kadın olarak anılır oldu.  

Adı ‘Amun’un yaşayan görüntüsü’ anlamına gelen TutAnkhAmun, tahtı 8 veya 9 yaşında devraldı. Zayıf yapılı, boyu yaklaşık 1.67 metre olduğu düşünülen TutAnkhAmun’un baston kullanımını gerektiren kemik nekrozu ile birlikte sol ayağındaki bir deformite ile fiziksel olarak engelli olmasının yanı sıra skolyoz da dahil olmak üzere başka sağlık sorunları bulunduğu ortaya çıkarıldı. Saltanatı süresince tanrı Aton’a tapınmayı sona erdirip tanrı Amon’u üstünlüğe kavuşturan TutAnkhAmun, Teb’i yeniden başkent ilan etti. Diplomatik ilişkilerde başarı kaydeden TutAnkhAmun, birçok inşaat projesi başlattı ancak bu projelerin çoğu, ölümü nedeniyle tamamlanamadı.  

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam