Türkiye
Emeklilikte avans imkanı! 90 gün içinde maaş bağlanmazsa…
Emeklilik için başvuru yapan ancak maaşı 90 gün içinde bağlanmayan EYT’lilere avans imkanı sunuluyor. Bu kapsamda, EYT’liler üç ay için net asgari ücretin 3 katı yani 34 bin 200 liraya kadar avans alabilecek.
Avansın kişiye ödenecek ilk aylıktan yüksek olması halinde aşan kısım bir sonraki emekli aylığından kesilecek. Bu kesinti aylığın dörtte birini geçemiyor.
Diğer yandan aylık bağlanma talebinin üzerinden 90 gün geçmesine rağmen kişi talep etmezse, SGK resen avans ödemiyor. Bu nedenle avans ödemesi isteyen kişilerin SGK’ya avans taleplerini iletmeleri gerekiyor.
İşçiler için önemli uyarılar
Öte yandan EYT’lilerin ve işverenlerin sorularına cevap veren iş hukuku alanında uzman olan Arabulucu Filiz Metin, çalışanlara önemli uyarılarda bulundu.
Metin, “Çalışan, emeklilik kararının kendisine ait bir karar olduğunu, emeklilikten sonra işyerinde çalışıp çalışmayacağının ise tarafların (çalışan-işveren) anlaşmasına bağlı olacağını” söyledi.
Emeklilik hakkıyla işten ayrılan çalışanın ihbar tazminatına hak kazanamayacağını belirten Metin, “Çalışan işten ayrıldığından varsa yıllık izin ücreti ve çalışmasından kaynaklanan kıdem tazminatı dahil tüm işçilik alacakları kendisine ödenmelidir” dedi.
Emeklilik sonrası, çalışmaya devam etmek isteyen çalışanın sigorta girişinin işveren tarafından yeniden yapılacağını dile getiren Metin, şunları söyledi:
“Bu durumda çalışan çalıştığı ilk döneme ilişkin olarak, isterse kıdem tazminatını almadan çalışmaya devam edebilecek. Emeklilik sonrası dönemi ikinci çalışma dönemi olarak tanımlarsak; bu ikinci çalışma dönemi bir gün sona erdiğinde, çalışanın hem birinci hem ikinci çalışma dönemi dikkate alınarak ikinci çalışmasındaki son giydirilmiş brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatına hak kazanacak. Diğer hak ve alacakları varsa onlarda ikinci çalışma dönemi sonunda ödenecek. Kıdemini alıp devam edenlerde ise ikinci kıdem tazminatı için yeni sözleşme tarihi baz alınacak.”
Filiz Metin’in verdiği bilgiye göre; çalışan emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğinde, yıllık izin süresi ve izin ücreti birinci dönemi (emekli olmadan önce çalıştığı dönemi) de kapsayacak şekilde hesaplanacak.
İşverenler için de önemli uyarılarda bulunan Metin, “Yoğun emeklilik talebi ile ekonomik zorluklar bir araya gelince ödemelerde bir miktar zorlanabilir veya kısa da olsa taksitle ödeme isteğinde olabilir” dedi.
Bu şartlarda arabuluculuğun tarafların haklarını korumak için en güvenilir kurum olduğuna dikkat çeken Metin, “Alacağın belli bir rakama bağlanması, tarafların birbirini kırmasına, üzmesine neden olabilecek iletişim kazalarının giderilmesi, ödemenin taksitlendirilmesi, kıdem tazminatını almadan çalışmaya devam edilmesi halinde, çalışanın bir hak kaybı yaşamaması, taraf iradelerinin ne şekilde olduğunun Adalet Bakanlığı Lisanslı arabulucularca resmi olarak kayıt altına alınması her iki tarafın da menfaatinedir” diye konuştu.