EÄŸitim
ÖSYM’den yeni sınav hazırlığı
 ÖLÇME, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi (ÖSYM) BaÅŸkanlığı, küresel bir dil haline gelen Ä°ngilizcenin ölçümünde yeni bir sınav geliÅŸtirdi. Uluslararası alanda geçerliliÄŸi hedeflenen ‘Elektronik Ä°ngilizce Yeterlilik Testi’nin (e-TEP) pilot uygulaması Ankara’da gerçekleÅŸtirildi. 4 saat süren sınavın ilk bölümünde adayların Ä°ngilizce okuma ve dinleme, ikinci bölümde ise Ä°ngilizce yazma ve konuÅŸma becerileri ölçüldü.
ÖSYM BaÅŸkanlığı’nca, yabancı dil öğreniminde kullanılan okuma, yazma, konuÅŸma ve dinleme becerilerini elektronik ortamda test eden ‘e-TEP’ adıyla yeni bir sınav geliÅŸtirildi. Uluslararası alanda geçerliliÄŸi hedeflenen sınavın pilot uygulaması 22-23 Temmuz 2023 tarihlerinde Ankara EsenboÄŸa’da bulunan sınav merkezinde yapıldı. Pilot uygulamaya katılan sınırlı sayıdaki adaya toplamda 240 dakika süre verildi. Sınavın ilk bölümünde adayların Ä°ngilizce okuma ve dinleme, ikinci bölümünde ise Ä°ngilizce yazma ve konuÅŸma becerileri ölçüldü. Sınavın hedef kitlesi Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ve e-YDS gibi sınavlardan 70 puan üstü alan ve genel Ä°ngilizce seviyesi B2 olan kiÅŸiler olduÄŸu belirtildi.
Test aÅŸamalarının bitiminin ardından sınavın, uluslararası alanda geçerliliÄŸi bulunan ve ABD tarafından yapılan ‘Yabancı Dil Olarak Ä°ngilizce Sınavı (TOEFL) ile ‘Uluslararası Ä°ngiliz Dili Sınav Sistemi’ (IELTS) gibi bir saygınlığa ulaÅŸması hedefleniyor. Öte yandan sınavın YDS ve YÖKDÄ°L gibi halihazırda yürütülen sınavların yerine geçmesi deÄŸil, daha kapsamlı ayrı bir Ä°ngilizce testi olarak yürürlüğe konması bekleniyor.
ÖSYM: SINAV ADAYLARA YOL GÖSTERECEK
ÖSYM’nin internet sitesinde sınava iliÅŸkin yayımlanan bültende, ÖSYM’nin Ä°ngilizcenin ölçümünde modern geliÅŸtirmeleri uygulamayı planladığı belirtilerek, “Okuma, yazma, dinleme ve konuÅŸma becerileri temelinde Ä°ngilizceyi bilgisayar üzerinden ölçen bir sınav geliÅŸtirilmektedir. Bu sınavın temel amacı, Ä°ngilizcedeki yeterlik düzeylerini en yüksek geçerlik, güvenirlik ve güvenlik kriterlerini karşılayarak ve ‘Diller İçin Avrupa Ortak BaÅŸvuru Metnini’ referans alarak ölçmektir. Bu metin, dil becerilerinin tanımlanması baÄŸlamında sınava güçlü bir kuramsal alt yapı ve standardizasyon imkanı saÄŸlamaktadır. Sınav, ayrıca benimseyeceÄŸi bilimsel sonuç raporlama sistemi sayesinde Ä°ngilizceyi öğrenen adaylar için güçlü ve zayıf yanlarını görmelerine ve anlamalarına olanak saÄŸlayarak adayların kendi dil öğrenme süreçlerinde onlara yol gösterici bir rol oynayacaktır” denildi.Â
SINAVA KATILAN ADAYLARIN DEÄžERLENDÄ°RMESÄ°
Pilot uygulamaya katılan adaylardan Ä°ngilizce öğretmeni Ahmet Akın, sınava iliÅŸkin deneyimini sosyal medya hesabından paylaÅŸtığı videoda anlattı. Akın, 4 saat boyunca sınandıklarını belirterek, “Ama aynı zamanda sınavı da sınadık. Okuma bölümüyle baÅŸlıyordu, biraz akademikti. Zekice sorulardı. Oldukça beÄŸendiÄŸimi söylemeliyim. Dinlemeler basit deÄŸildi ama hızlı gidiyordu cin gibi olmak lazım, bunun için de tabi çalışmış eÄŸitim almış olmak gerekiyor” dedi. DiÄŸer bir aday Sedat Çalışkan ise, “Dinleme yorucuydu; ama kesinlikle ölçücü bir sınavdı. Formatla ilgili ince ayarların yapılması gerekiyor olabilir; ama gayet normal ilk denemeydi zaten. Çok daha güzel hale getireceklerine inanıyorum” dedi.