Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Prof. Dr. Eren: Konya depremi Türkiye fay haritasında yok

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

KONYA’da, dün Konya Fay Zonu’nda meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremi deÄŸerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. YaÅŸar Eren, “Fayın güneybatı bölümü Türkiye diri fay haritasında var. KuzeydoÄŸu kesimi, diri fay haritasında yer almıyor. Konya, yıkıcı depremlerden etkilenme sıklığı açısından gerçekten de Türkiye’nin en güvenilir yerlerinden biri ama bu hiçbir zaman Konya’da deprem olmaz anlamına gelmiyor” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) verilerine göre, dün merkez üssü Selçuklu ilçesi Çandır Mahallesi’nde saat 18.06’da 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7,24 kilometre derinliÄŸinde gerçekleÅŸen deprem, Konya ve ilçelerinden de hissedildi. Sarsıntıyla birlikte panik ve korku yaÅŸayan vatandaÅŸlar, evlerinden çıktı. Yapılan saha taramalarında Sarıcalar Mahallesi’nde 1 caminin minaresi zarar görürken, kullanılmayan 2 metruk binada da küçük çaplı hasar oluÅŸtu.

‘DEPREMÄ°N OLDUÄžU FAY HARÄ°TADA YOK’

Konya Teknik Ãœniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof Dr. YaÅŸar Eren, 5.0 büyüklüğünde meydana gelen depremin Konya Fay Zonu’nun kuzeydoÄŸu bölümünde oluÅŸtuÄŸunu, ancak bu bölümün Türkiye fay haritasında yer almadığını söyleyerek, “Bu deprem, kuzeydoÄŸu bölümünde Yukarıpınarbaşı ve Sarıcalar arasında Konya Fay Zonu’nun kuzeydoÄŸu bölümünün üzerinde oluÅŸmuÅŸ bir deprem gibi görünüyor. Fayın güneybatı bölümü Türkiye diri fay haritasında var. KuzeydoÄŸu kesimi, diri fay haritasında yer almıyor. Konya, yıkıcı depremlerden etkilenme sıklığı açısından gerçekten de Türkiye’nin en güvenilir yerlerinden biri ama bu hiçbir zaman Konya’da deprem olmaz anlamına gelmiyor. Konya Fay Zonu’nun karakterine veya geçmiÅŸ izlerine baktığımız zaman bu fayın da 6-6.5 büyüklüğünde bir deprem oluÅŸturabileceÄŸi söyleniyor” diye konuÅŸtu.

AKDENÄ°Z’DE 8 BÃœYÃœKLÜĞÜNDE DEPREM TEHLÄ°KESÄ°

Arap Levhası’nın 8’den büyük bir deprem oluÅŸturabileceÄŸini ve bunun Türkiye’deki birçok ÅŸehirde hasara neden olacağını ifade eden Prof. Dr. Eren, ÅŸunları söyledi:

“Konya için diÄŸer bir tehdit de, hemen yakında bulunan büyük bir deprem oluÅŸturabilecek; AkÅŸehir Fay Zonu gibi, EcemiÅŸ Fay Zonu gibi, Tuz Gölü Fay Zonu gibi, ortalama 100 kilometre, 150 kilometre uzaklıkta bulunan faylarda oluÅŸabilecek bir deprem, alüvyal zemin üzerinde bulunan Konya’da hasar oluÅŸturabilecek depremlerdir. Åžimdiye kadar 2 tehditten bahsediyorduk; ama en son geçtiÄŸimiz yıllarda özellikle Antalya’nın güneyinde Kıbrıs yayında oluÅŸan 5 ve 6 büyüklüğündeki depremler, Konya’da da çok ÅŸiddetli bir ÅŸekilde hissedildiÄŸi biliniyor. 300-400 kilometre uzakta olmasına raÄŸmen bu da bize ÅŸunu gösterdi; Kıbrıs Yayı, dediÄŸimiz dalma-batma zonu Afrika Levhası’na baÄŸlı okyanusa litosfer, Anadolu Levhası’nın altına doÄŸru dalıyor. Dolayısıyla 8’den büyük bir depremi oluÅŸturabilecek bir kaynak. Orada oluÅŸabilecek 8’den büyük bir deprem, alüvyal zemin üzerinde bulunan ÅŸehirlerin birçoÄŸunda hasar oluÅŸturabilecektir.”

YÜZEY YARIKLARI YER ALTI SUYU ÇEKİLMESİNE BAĞLI

Sosyal medyada, dün meydana gelen depremin ardından bazı bölgelerdeki yüzey yarıklarının, depremle meydana geldiÄŸi yönündeki iddialara da açıklık getiren Prof. Dr. Eren, “Bu yarıkların depremle ilgili bir baÄŸlantısı yok. Orta ve Batı Anadolu havzalarında alüvyal zeminle dolgu havzalarda, yer altı suyu seviyesinin düşmesine baÄŸlı olarak yaygın bir yüzey deformasyonları var. Uzunlukları 10 kilometreyi aÅŸabilen, geniÅŸlikleri 1-2 metreyi, derinlikleri görünürde 8 metreye varan yarıklar oluÅŸabiliyor. 6 veya 6.5 büyüklüğündeki bir depremde yüzey kırıkları oluÅŸur. Son oluÅŸan 5 büyüklüğündeki bir deprem, böyle bir yüzey kırığı oluÅŸturabilecek bir deprem deÄŸil” dedi.

‘KORKUDAN UYUYAMADIK’

Çandır Mahallesi’nde dün depremi yaÅŸayan çiftçi Ali KalıntaÅŸ (63), “Bahçede oturuyordum. Gürültülü bir ses geldi, sonra her yer sallandı. EÅŸim evdeydi. Ona bağırdım, dışarıya çıkmasını söyledim. Deprem geçtikten sonra evin bazı yerlerinde çatlaklar olduÄŸunu gördük. Korkudan sabah 03.00’e kadar uyuyamadık. Sabaha kadar da zaman zaman sallandı” diye konuÅŸtu.

‘YÃœZEY YARIKLARINI MAYIS AYINDA FARK ETTÄ°K’

Sarıcalar Mahallesi’ndeki yüzey yarıklarının depremden önce olduÄŸunu anlatan muhtar Ali Bezirci de “Deprem nedeniyle bazı evlerde kılcal çatlaklar, caminin minaresinde ve 2 metruk evde de hasar var. Arazilerimizde de yarıklar var ancak biz bu yarıkları mayıs ayında fark ettik. Ekinleri iÅŸledikten sonra gördük” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam