Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Elektronik eşya satışları neden patladı? Artan Enflasyon tüketiciyi yeni ürün almaya Yönlendiriyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Elektronik eşya satışları neden patladı? Artan Enflasyon tüketiciyi yeni ürün almaya Yönlendiriyor
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Son bir yılda artan enflasyonun etkisiyle Türkiye’de elektronik eşyaların tamir fiyatları TL bazında yüzde 110 artarak tüketicileri yeni ürün almaya zorluyor. Bu durum, iç pazardaki beyaz eşya satışlarının yüzde 50’sinin değişimden kaynaklandığını gösteriyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın’a göre, tüketiciler artan tamir fiyatları nedeniyle bozulan birkaç yıllık ürünleri tamir ettirmek yerine yeni ürünlerle değiştiriyorlar. Ayrıca, “eski getir yeni götür” gibi yenilemeyi teşvik eden kampanyalar da tüketicilerin tercihini yeni ürünlerden yana kullanmalarını etkiliyor.

Enflasyon korkusu, tüketicileri ihtiyaç duyduklarında yeni ürün alımına itiyor, özellikle elektronik eşyaların tamir ücretlerinin artmasıyla birlikte tüketiciler yeni ürün almayı tercih ediyorlar. Tamir fiyatları son bir yılda dolar bazında yüzde 30, TL bazında ise yüzde 110 artarken, beyaz eşya, küçük ev aletleri gibi elektronik ürünlerin tamir ücretleri, yenisinin 3’te 1 fiyatına kadar çıkabiliyor.

Şikayetvar verilerine göre, beyaz eşya yetkili servis şikayetleri bu yılın ilk 6 ayında yüzde 322 arttı. Bilgisayar özel servis şikayetleri yüzde 29, küçük ev aletleri özel servis şikayetleri ise yüzde 50 artış gösterdi. En çok şikayet edilen konular arasında randevu tarihlerindeki aksaklıklar öne çıkıyor. Mayıs 2023 şikayetlerin en yüksek olduğu ay olarak kaydedilirken, şubat ayı ise en az şikayetin olduğu ay olarak görüldü.

Garanti süresi ve garanti kapsamının içeriği, üründe iade koşulları ve ürün değişimi güçlüğü en çok şikayet edilen konular arasında yer alıyor. Ayrıca, randevu oluşturulurken yaşanan sorunlar, kurulum ve montaj esnasında yaşanan problemler, uzun tamir süreleri ve servis ücretleri de şikayetlerin önemli nedenleri arasında bulunuyor.

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, iç pazardaki beyaz eşya satışlarının yüzde 18 artmasının sebeplerinden birinin tüketicilerin bozulan ürünlerinin yerine yenisini almaları olduğunu ifade etti. Sığın, servis ücretlerinin pahalı hale gelmesinin tüketicileri tamir ettirmek yerine değiştirmeye yönlendirdiğini belirtti.

Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret Genel Müdür Yardımcısı ve TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri, beyaz eşyada değişim süresinin 10 yıla kadar düştüğünü belirterek, tüketicilerin 10 yılın üzerindeki ürünlerini tamir ettirmeyi risk olarak gördüklerini söyledi. Teknolojinin hızla ilerlemesi nedeniyle tüketicilerin yeni teknolojilere yönelmek istediklerini ve enerji tasarruflu yeni ürünlerin değişimi desteklediğini belirtti.

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendeciler Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız, son dönemde değişim kampanyalarına olan talebin arttığını ifade etti ve tüketicilerin 10 yıl dolmadan bozulan ürünlerini yenilemeyi tercih ettiklerini söyledi.

Yedek parça fiyatlarının enflasyon etkisi altında arttığına dikkat çeken Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, enflasyon korkusunun tüketicileri ihtiyaç duyduklarında yeni ürün alışverişi yapmaya yönelttiğini söyledi. Bu durum dolayısıyla tamir maliyetlerinin son bir yılda ortalama yüzde 30 arttığını ifade etti. Özellikle küçük ev aletlerinde ürün değiştirmenin daha iyi bir yatırım olarak görüldüğünü belirtirken, büyük beyaz eşyalarda motor gibi büyük arızaların tamir maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle tüketicilerin ortalama 5 yıllık ürünleri değiştirme yoluna gittiklerini söyledi.

Son dönemde yetkili servis taleplerinin yüzde 50 arttığı belirtilirken, arızanın garanti kapsamına girmediği ve fiyatını öğrenen tüketicilerin tamirat yaptırmaktan vazgeçtiği ifade edildi.

Trendyol verilerine göre, temmuz ayında klima satışları bir önceki aya göre yüzde 100, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 125 arttı. Vantilatör satışlarında ise geçen seneye oranla yüzde 320 artış yaşandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam