Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Emekliye Kök Maaş Hesabına Yeni Ayar! Netleşti, 7.500 TL Alanlara Müjdeli Haber ! 1999-2000 Sonrası Sigortalılara 8 Altın Kural! 3,5 Yıla Dikkat!.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Emekliye Kök Maaş Hesabına Yeni Ayar! Netleşti, 7.500 TL Alanlara Müjdeli Haber ! 1999-2000 Sonrası Sigortalılara 8 Altın Kural! 3,5 Yıla Dikkat!.
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Son günlerde emeklilerin aylıklarının artmasıyla birlikte emekli maaşları netleşti. Ancak yüksek bir emekli maaşı almanın sırrı, emeklilik zamanından önce doğru planlama yapmaktan geçiyor. Etkili bir emeklilik planlaması, emeklilik döneminde maddi güvence ve rahat bir yaşam sağlamaya yardımcı olacaktır. İşte yüksek emekli maaşı için 8 altın anahtar…

Son dönemde özellikle EYT yasasının çıkmasının ardından çok sayıda sigortalı emeklilik hakkına kavuştu ve ilk maaşlarını da aldılar. Yine milyonlarca çalışan da emeklilik için gün sayıyor. Bunların içinde EYT kapsamında olanlar da var olmayanlar da. EYT kapsamındakiler günlerini ve yıl şartlarını tamamlayıp yaşa bakılmadan emekli olacaklar.

Emekli maaşları hesaplanırken sizin çalışma hayatınız boyunca SGK’ya bildirdiğiniz kazançların tümü ele alınıyor. Bu yüzden prime esas kazancınız yani SGK’ya bildirilen brüt maaşınız çok önemli. Asgari ücretten gösterilip elden kalan maaşı alıyorsanız buna razı olmayın. Çünkü çalışma hayatında asgari ücretten prim yatıranların ileride emekli aylıkları da çok düşük oluyor.

Emekli maaşı hesaplanırken üç ayrı dönem dikkate alınıyor: Birinci dönem (9 Eylül 1999 öncesi çalışılan dönem), ikinci dönem (9 Eylül 1999 – 1 Ekim 2008 arası çalışılan dönem) ve üçüncü dönem (1 Ekim 2008 sonrası dönem).

En basit şekliyle anlatırsak; emekli maaşı ortalama aylık kazancın Aylık Bağlama Oranı (ABO) ile çarpılması sonucu bulunuyor. Eski dönemde çalışanlar eğer yüksek kazançları varsa daha şanslılar. Örneğin, 1999 öncesi çalışanlar 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 oranında maaş bağlama alırken, 1999-2008 arası çalışanlar için bu oran yüzde 65’e düşüyor ve Ekim 2008 sonrası dönemde ise yüzde 50’ye kadar iniyor.

Emekli maaşınızı yükseltmek için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar şunlar:

1) Prime esas kazancınızın yüksek olmasına özen gösterin. Brüt maaşınızın düzenli olarak ödenen tüm ek ödemelerle birlikte gösterildiğinden emin olun.

2) İleride alacağınız kıdem tazminatınızı etkilememek için brüt maaşınızın düşük gösterilmemesine dikkat edin.

3) EYT kapsamında olanlar için tamamlanması gereken gün ve yıl şartlarını takip edin ve emeklilik için doğru zamanda başvurun.

4) Elinizdeki emeklilik tarihini geciktirmeyin, mümkünse doğru zamanda emekli olun.

5) Emeklilik döneminizdeki ek gelir kaynaklarını planlayın, birikimler yapın ve yatırımlarınızı doğru şekilde yönlendirin.

6) Özel sağlık sigortası gibi ek teminatları emeklilik döneminizde düşünün ve ihtiyaçlarınıza göre seçim yapın.

7) Ev sahibi olmak için kredi kullanma planları yapıyorsanız, emeklilik döneminizde bu konuda da önceden hazırlık yapın.

8) Emekli maaşınızı düzenli ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek daha verimli bir şekilde kullanın ve bütçenizi iyi yönetin.

Eğer doğru planlama yaparsanız, emekli olduğunuzda daha yüksek bir maaş ve rahat bir emeklilik hayatı sizi bekliyor olacak. Unutmayın, iyi bir emeklilik planlaması geleceğiniz için önemli bir adımdır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam