Türkiye
Erken Emeklilik Bekleyenlerin Gözü Kulağı İkinci Torba Yasa’da! Nihayet Meclis’e Geldi: Yeni Yasaya Göre Kimler Erkenden Emekli Olabilecek?
Meclis’ten geçen ilk torba yasa ile memur ve emekli maaşı zammı belirlenirken, şimdi daha geniş kapsamlı ikinci bir torba yasa için çalışmalara başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu yasa kapsamında birçok konuyu ele alacak çok sayıda dosyayla uğraşmaktadır. İşte detaylar…
İkinci torba yasada, memurların 3600 ek gösterge artışından, SGK ve Bağ-Kur prim eşitlemesine, kadınların erken emekliliğine ve taşeron sorununa çözümler bulunacak. Memurlar için şu anda geçerli olan yüzde 17,55’lik enflasyon farkına ek olarak, 8077 TL seyyanen zam düzenlemesi yapılacak. Ayrıca 3600 ek gösterge, birinci derecedeki tüm memurları kapsayacak şekilde genişletilecek ve bu düzenlemeden 470 binden fazla memur yararlanacak.
Bakan Işıkhan, taşeronların kadroya geçişi konusundaki çalışmaları da sürdürecek. Kadro yasasından yararlanamayan taşeron işçilere yeni haklar tanınması gündeme gelecek.
Yaklaşık 3,5 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisi için 2024-2025 dönemini kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde maaş artışı belirlenecek. Bu yıl 1 Ağustos’ta başlayacak olan toplu sözleşme görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlık yapacak. Bu görüşmelerde zam oranları ve mali-sosyal haklar belirlenecek.
Bakan Işıkhan’ın üzerinde durduğu önemli konulardan biri de prim eşitlemesi. Bağ-Kur ve SSK primleri 7200 gün boyunca eşitlenecek.
Bağ-Kur’lu Esnaf 7200 Günden Emekli Olacak
Bu yeni düzenleme ile Bağ-Kur’lu 1 milyon esnaf, 9000 gün yerine 7200 gün (5 yıl) prim ödeyerek emekli olabilecek. Kapsamın belirlenmesi esnasında, esnafların yanı sıra çalışan işçi sayısı, basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf olma gibi özellikler dikkate alınacak. Ancak düzenleme geniş tutularak tüm Bağ-Kur’luları kapsama alma seçeneği de değerlendirilmektedir.
Bu yeni düzenleme, 8 Eylül 1999-30 Ocak 2008 arasında sigortalı olan Bağ-Kur’lular için gün sayısı şartını hem kadınlarda hem erkeklerde 25 yıl (9000 gün) olarak belirlemiş ancak yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak uygulanmıştır.
Yeni düzenleme ile hem kadınlarda hem erkeklerde prim gün sayısı şartı 9000’den 7200’e çekilecektir. 7200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartını sağladıkları takdirde emekli olabileceklerdir.
Ancak prim gün sayısını tamamlamış olsalar bile belirli bir yaşa ulaşmayı beklemeleri gerekecektir. 1 Mayıs 2008’den sonra sigortalılığı başlayanlar için ise yine 9000 gün şartı ve kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş ile başlayan ve kademeli olarak 65’e kadar artan emeklilik yaşı tamamlanmalıdır.
Yapılacak 1800 günlük indirim ile bu tarihte sigortası başlayan Bağ-Kur’lular da 7200 gün ile emekli olabilecektir.
Ev Kadınlarına Emeklilik ve Diğer Düzenlemeler
Bunun yanı sıra, bir başka emeklilik reformu da ev kadınları ve anneler için planlanmaktadır. Aile Koruma Kalkanı Paketi kapsamında ev kadınları, hem sosyal güvenceye kavuşacak hem de yıpranma hakkı benzeri bir uygulama ile erken emekli olabileceklerdir.
Ek olarak, SSK ve Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi erken emeklilik imkanlarını da beraberinde getirecektir. Aile Koruma Kalkanı paketi çerçevesinde, sistemin dört aşamada yürütülmesi planlanmaktadır.
Bu düzenlemelerle birlikte daha adil bir emeklilik sistemi hedeflenmekte ve çalışanların beklentilerine yanıt verilmeye çalışılmaktadır.