Türkiye
Deniz canlıları için doÄŸal resiflerde ‘paraketa misinası’ tehlikesi
ÇANAKKALE Onsekiz Mart Ãœniversitesi (ÇOMÃœ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz ve ekibi ‘Hayalet AÄŸ Avcıları Edremit Projesi’ kapsamında, Balıkesir’in Ayvalık ilçesi açıklarında yaptıkları dalış sırasında doÄŸal resiflerin üzerini kaplayan paraketa misinalarını görüntüledi. Prof. Dr. Ayaz, “Bu misinalar doÄŸal resif üzerinde belli bir yoÄŸunluÄŸa ulaÅŸtıktan sonra deniz canlılarına önemli derecede zarar verebiliyor” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ãœrünleri Genel Müdürlüğü, Balıkesir BüyükÅŸehir Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Ãœniversitesi (ÇOMÃœ) Deniz Bilimleri Teknolojisi Fakültesi’nin ortaklığında 2022 yılında ‘Hayalet AÄŸ Avcıları Edremit Projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsamında denizleri hayalet aÄŸlardan temizleme çalışmalarını sürdüren ÇOMÃœ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz ve ekibi, Balıkesir’in Ayvalık ilçesi açıklarında, dalış sırasında doÄŸal resiflerin üzerini kaplayan paraketa misinalarını görüntüledi.
‘PARAKETA MÄ°SÄ°NALAR BÖLGEDEN UZAKLAÅžTIRILMALI’
DoÄŸal resif alanlarının fazla balık türünü bünyesinde barındırdığını belirten Prof. Dr. Adnan Ayaz, “Bundan dolayı da balıkçılarımızın bu bölgeler fazla ilgisini çekiyor. Yaklaşık 2 yıldır ‘hayalet aÄŸ’ temizleme çalışması yapıyoruz. Daha önce proje kapsamında Marmara Denizi’nde çalıştık. Åžimdi de Edremit Körfezi’nde Ayvalık bölgesinden çalışmalarımıza baÅŸladık ve bu yılın ilk dalışını gerçekleÅŸtirdik. Bazı alanlarda bu paraketa misinalarının bir ‘hayalet aÄŸ” gibi doÄŸal resif alanlarını kapladığını gördük. Bunların da bu bölgelerden uzaklaÅŸtırılmasının gerekliliÄŸini belirledik” dedi.
‘DENÄ°Z CANLILARINA ÖNEMLÄ° DERECEDE ZARAR VEREBÄ°LÄ°YOR’
Daha önce Çanakkale BoÄŸazı’nda paraketa misinalarının bazı bölgelerde canlılara zarar verdiÄŸini gördüklerini kaydeden Prof. Dr. Ayaz, “Bu misinalar doÄŸal resif üzerinde belli bir yoÄŸunluÄŸa ulaÅŸtıktan sonra deniz canlılarına önemli derecede zarar verebiliyor. Yine bunun yurt dışında da örnekleri var. KaplumbaÄŸaların üzerinde misinalar olabiliyor, yine foklara dolaÅŸabiliyor. Balinalara, yunuslara da zarar verebiliyor. Bizde de bu yoÄŸunluk gösteren bölgelerde deniz canlılarına zararlar verebilmesi olası bir durumdur. Bunların da mümkünse yine ortamdan bir ÅŸekilde gönüllü dalgıçlar tarafından uzaklaÅŸtırılması iyi olacağını düşünüyorum. Paraketa misinaları resiflerin üzerini kaplıyor. Kapladıktan sonra misinaların yoÄŸunluÄŸu arttıkça bir aÄŸ pozisyonuna geliyor. Deniz canlıları yoÄŸunlaÅŸan paraketa misinalarına yakalanıyor. Kurtulamadığı için de beslenemiyor, beslenemediÄŸi için de yavaÅŸ yavaÅŸ hareketi yavaÅŸlıyor ve orada ölüyor” diye konuÅŸtu.