Connect with us

EKONOMİ

Emeklilik sisteminde büyük değişim! Erken emeklilik fırsatı

Yayınlanma tarihi:

Emeklilik sisteminde büyük değişim! Erken emeklilik fırsatı

Emeklilik ile ilgili herkesi ilgilendiren bir son dakika açıklaması geldi. Emeklilik sisteminde büyük değişim yaşanacak. Çalışmakta olan milyonlarca vatandaşa erken emeklilik hakkı yolda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ilk kabine toplantısı sonrası çalışmalara hız verdi. Yapılacak işlerden birisi, yeni emeklilik sisteminde Bağ-Kur ile SSK primleri eşitlenecek. Esnaf 5 yıl erken emekli olacak. Farklı kurumlarda çalışanların 3,5 yıl kuralı kalkacak. Anneler ve ev kadınları için hem prim desteği verilecek hem de erken yaşta emeklilik hakkı gelecek. İşte emeklilik hakkında herkesi ilgilendiren detaylar.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl yıllardır emeklilik bekleyen, Emeklilikte Yaşa Takılanlar emeklilik hakkı kazandı. Sabah’tan Faruk Erdem’in yazısına göre; Türkiye’de geçtiğimiz yıl özellikle çalışma hayatında devrim niteliğinde düzenlemeler gerçekleşti. Asgari ücretten verginin kaldırılması, 3600 ek gösterge yasası ile memurların ve emeklilerin gelirlerinin artması, taşeron işçilerin ve sözleşmelilerin kadroya geçmesi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası bunlardan bazıları.

Emeklilik sistemi ile ilgili önemli gelişmelerin başında, Bağ-Kur ve SSK primlerinin 7.200 günde eşitlenmesi. Böylece Bağ-Kur’lu 1 milyon esnaf 9.000 gün yerine 7.200 gün ile yani 5 yıl önce emekli olabilecek. Esnafın yanında çalışan işçi sayısı basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi özellikler belirleyici olacak ancak kapsamın geniş tutularak tüm Bağ-Kurluları kapsaması da gündemde.

Eni düzenlemeye göre,  8 Eylül 1999-30.01.2008 arası sigortalı olan Bağ-Kur’lularda kadınlarda hem erkeklerde prim gün şartı 9.000’den 7.200’e çekilecek.

7.200 prim gününü tamamlayan çalışanlar, sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı sağlıyorsa emeklilik hakkı kazanacak ancak primi dolsa da yaşı bekleyecek. 01.05.2008 sonrası sigortalılığı başlayanlar için ise yine 9 bin gün şartı ve kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş ile başlayan ve 65’e kadar kademeli olarak artan emeklilik yaşının tamamlanması gerekiyor.

Yapılacak 1.800 günlük indirim ile bu tarihte sigortası başlayan Bağ-Kurlular da 7200 gün ile emekli olabilecek. Tabi yine kadınlarda 58 erkeklerde 60 olan yaş şartının da tamamlanması gerekecek. Bu arada EYT’liler içinde henüz 9.000 günü doldurmamış Bağ-Kur’lular yasa düzenlemesi kapsamına girerlerse 7.200 günleri varsa hemen emekli olabilecekler.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla