Türkiye
2023 zamlı Evde bakım maaşı ne kadar, kaç TL olacak? Evde Bakım maaşı alanlara müjde! İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları…
Evde bakım maaşı alanlara sigorta ve yüzde 40 zam müjdesi az önce duyuruldu! Temmuz zammıyla birlikte milyonlarca vatandaş, SGK kapsamına alınacak. 4 bin 336 lira olan evde bakım maaşı memur ve emekli zammı ile birlikte artacak. Peki evde bakım maaşları ne kadar kaç TL olacak? İşte evde bakım maaşı yeni düzenleme hakkında tüm detaylar…
Bakıma ihtiyacı olan hasta, yaşlı kişilerin evde bakımlarının yapılması, ihtiyaçlarının asgari düzeyde karşılanması için verilen evde bakım yardımı temmuz ayında zamlanacak.
Yüzde 40’lık artış halinde 6 bin lirayı geçecek, yıllık yapılacak ödeme 72 bin lirayı geçecek. Memura yapılacak yüzde 85’lik zammın tamamının yansıtılması durumunda bu tutar ikiye katlanacak. Bakımı üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere verilen evde bakım aylığı artışı devlet memurları zammına, gelir kriteri de asgari ücrete endeksli bulunuyor.
HANE GELİRİNE BAKILIYOR
Evde bakım parası verilirken haneye giren gelire bakılıyor. Haneye giren tüm gelir toplanarak evde yaşayan kişi sayısına bölünüyor.
Bu bölüm sonucu kişi başı net asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyor. Evde bakım aylığı için gelir kriterinin uygun olması, bakıma muhtaçlık, ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu koşulu bulunuyor. Sağlık raporunda mutlaka “ağır engelli” ibaresinin yer alması gerekiyor. Yüzde 50’den daha düşük engelli olanlara evde bakım maaşı ödenmiyor.
ÖDEME ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİYOR?
Koşulları taşıyanlar sosyal hizmetler müdürlüklerine gerekli evraklarla başvuruda bulunabiliyor. Kurum, beyan edilen evraklar üzerinde gerekli incelemeyi yapıyor.
Rapor uygunsa, gelir kriteri de tutuyorsa hane ziyaret ediliyor. Hanenin durumu yerinde tespit ediliyor ve sonrasında heyet tarafından nihai karar veriliyor.
Evde bakım aylığı koşullarının sağlanması durumunda ortalama olarak 2 ay içinde süreç sonuçlandırılıyor. İhtiyaç sahibine bakan kişinin değişmesi durumunda bunu dilekçe ile bildirmek yeterli oluyor.
Bakıma ihtiyacı olanın hanedeki akrabası tarafından 24 saat bakımının yapılması esas olup heyetin uygun görmesi ve hanede bakımı üstlenecek birinin olmaması durumunda yakında ikamet eden yakını tarafından en az 8 saat bakımının yapılması gerekiyor.
RAPORA İTİRAZ HAKKI VAR
Bakım talebinin olumsuz değerlendirilmesi durumunda bakıma ihtiyacı olan veya yasal temsilcisine bir ay içinde bildirilmesi gerekiyor. Yasal temsilci veya engelli tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bakım raporuna itiraz hakkına sahip bulunuyor. İtiraz talebi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerince değerlendiriliyor.
İhtiyaç görülmesi durumunda yeniden bakım raporu hazırlanması için farklı personelden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti görevlendirilerek işlem yapılıyor. İtirazlarda ikinci Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin verdiği karar esas alınıyor.
MAYIS 2023 EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER HANGİLERİ?
Devlet yatırılan evde bakım maaşı il il sorgulanıyor. Evde bakım maaşı her ayın 15 ile 30’u arasında hesaplara aktarılmaktadır. Ödeme tarihleri illere göre değişkenlik göstermektedir. (Ahaber)
MAYIS 2023 EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLERİN LİSTESİ
1- Edirne
2- Tokat
3- Çanakkale
4- Ordu
5- Diyarbakır
6- Antalya
7- Karabük
8- Osmaniye
9- İstanbul
10- Zonguldak
11- Uşak
12- Kocaeli
13- Balıkesir
14- Konya
15- Samsun
16- Niğde
17- Bilecik
18- Afyonkarahisar
19- Kahramanmaraş
20- Manisa
21- Sakarya
22- Malatya
23- Çorum
24- Bursa
25- Gaziantep
26- Giresun
27- Eskişehir
28- Adana
29- Aksaray
30- Düzce
31- Kayseri
32- İzmir
33- Hatay