Connect with us

DÜNYA

Seçim bitti, İran karıştı!

İran’da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden bu göreve seçilmesinin ardından seçimlerin şaibeli olduğunu iddia eden cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi yanlıları sokağa döküldü.

Görgü tanıkları ve basın mensuplarının bildirdiğine göre, Tahran’ın merkezindeki bazı semtlerde binlerce Musavi yandaşı sokağa indi ve polisle çatıştı.

Sonuçların açıklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı

Yayınlanma tarihi:

İran’da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden bu göreve seçilmesinin ardından seçimlerin şaibeli olduğunu iddia eden cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi yanlıları sokağa döküldü.

Görgü tanıkları ve basın mensuplarının bildirdiğine göre, Tahran’ın merkezindeki bazı semtlerde binlerce Musavi yandaşı sokağa indi ve polisle çatıştı.

Sonuçların açıklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı yakınında toplanan ve “Hükümet insanlara yalan söylüyor” sloganı atan göstericilerin, Musavi’nin seçim kampanyası sırasında kullandığı yeşil renkli giysilerden giydikleri belirtildi. Bazı göstericiler araba lastiklerini ateşe vererek barikat kurarken, polisin göstericileri kovaladığı ve bazılarına şiddet uyguladığı ifade edildi.

Musavi’nin sonuçları kabul etmediği ve yandaşlarına, “yalan ve diktatörlük üzerine kurulu” hükümeti desteklememeleri çağrısında bulunduğu belirtildi.

Öte yandan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, devlet televizyonuna verdiği demeçte, seçim sonuçlarını “Allah’ın takdiri” olarak tanımladı ve herkesi Ahmedinejad’ın arkasında birleşmeye çağırdı.

POLİS’TEN SERT UYARI

İran’da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra izinsiz gösteri yapmak ya da toplanmak isteyenlere polisin karşı koyacağı bildirildi.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA, toplantı ve gösteri kanununa aykırı davrananların polis ile karşı karşıya geleceğini duyurdu.

Başkentte toplantı, yürüyüş ve gösteri için kimseye izin verilmediği hatırlatılarak, kamu düzenini bozmaya yönelik olası toplantı ve gösterilere karışanlar hakkında yasal işlem yapılacağı kaydedildi.

İRAN’DA İKİNİC AHMEDİNEJAD DÖNEMİ

Polisin kenttin tüm noktalarında görevi başında olduğu ve halkın da yardımıyla huzur ve güvenliği sağladığı belirtildi.

Seçim sonuçlarına itiraz eden bazı grupların belli meydanlarda toplanarak halka ait araçlara zarar verdiği ve müdahalede bulunan polise taş fırlattığı belirtilerek, polisin görevini yapmasının engellenmeye çalışıldığı kaydedildi.

Polis yetkililerinin, kanunsuz eylemlerde bulunmamaları için adaylardan taraftarlarını sağduyulu olmaya çağırdığı belirtildi.

İstenmeyen olaylarla karşılaşılmaması için adayların ve seçim komisyonlarının sorumlulukları olduğu ifade edildi.

TAHRAN’DA CEP TELEFONU SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Öte yandan Tahran’da, cep telefonu sisteminin çöktüğü bildirildi. İran Telekomünikasyon Bakanlığından herhangi bir açıklama yapılmazken, sistemin, reformist aday Mir Hüseyin Musevi yanlılarının haberleşme yöntemi olarak benimsediği cep telefonuyla mesajlaşma sistemini devre dışı bırakmak için kesildiği belirtiliyor.

Musevi’nin internet sitesi ve ilgili bazı internet sitelerine de ulaşılamadığı kaydediliyor.

Kesinti ve çeşitli semtlerdeki protesto gösterilerinin dışında kentte hayatın normal seyrinde devam ettiği, dükkanların açık olduğu belirtildi.

MUSAVİ: SEÇİM ŞAİBELİ

Bugün basın toplantısına izin verilmediği için internet üzerinden açıklama yapan Musavi ise ‘seçimde yapılan ihlalleri kınadıklarını’ ifade ederek “Bu manipülasyona teslim olmayacağım konusunda sizi uyarıyorum” dedi. Seçim sonuçlarını ‘tehlikeli bir senaryo” diye niteleyen Musavi bu sonuçların, ‘İran’da tiranlığa yol açacağını’ söyleyerek yandaşlarına “yalan ve diktatörlük üzerine kurulu” hükümeti desteklememeleri çağrısında bulundu. Musavi, seçimin galibinin kendisi olması gerektiğini ve sonuçlarda hile ile değişiklik yapıldığını iddia etti. Cuma günü yapılan sayımlarda Ahmedinejad’ın neredeyse yarısı oy almış görünen Musavi bugün değişen sonuca itiraz ederek 2. bir seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla