Ekonomi
UEZ 2023’te ‘dijitalde dönüşen sektörler’ ele alındı
– Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde “Dijitalde Doğan İşler ve Dönüşen Sektörler” oturumunda, dijitalde doğmuş büyümüş işlerin geleceği ve geleneksel sektörlerde teknolojinin yarattığı dönüşüm konuşuldu.
Papara sponsorluğunda gerçekleştirilen oturumun devamında, Galata Business Angels iş birliği ile Denizbank, Gülman Group ve Tam Finans destek sponsorluğunda düzenlenen Stars Of Region Yarışması ödül töreni de geçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Yemeksepeti Kurucusu Nevzat Aydın’ın yaptığı oturuma Papara CEO’su Emre Kenci, KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Uber Türkiye, İsrail ve Malta CEO’su Neyran Bahadırlı, Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Enterprise Rent A Car Türkiye CEO’su ve Yönetici Ortağı Özarslan A. Tangün katıldı.
AYDIN: DİJİTALLEŞME İŞLEYİŞ SİSTEMLERİNİ DEĞİŞTİRİP DÖNÜŞTÜRÜYOR
Yemeksepeti Kurucusu Nevzat Aydın, “Bundan 10-20 yıl önce hayatımızda olmayan yeni iş modelleri ve dijitalleşme hayatımıza girdi. Dijitalleşme sanayiden hizmete, araç kiralamadan mağazacılığa kadar işleyiş sistemlerini değiştiriyor ve dönüştürüyor. Aynı zamanda şirketlerin altyapı teknolojilerine de fayda sağlayarak müşteriye direkt dokunma fırsatı sağlıyor” dedi.
KENCİ: GELENEKSEL ŞİRKETLERLE REKABET, ÇEVİKLİKTEN GEÇİYOR
Papara CEO’su Emre Kenci, “Dijital dönemde doğan şirketler ile geleneksel şirketler arasındaki en net fark kültür. Youtube ile Fox Grup arasındaki kültür farklılıkları bu durumun en net örneklerinden biri. Bugün hala bazı geleneksel şirketlerde işe kravatsız gelmenin yasak olduğunu biliyoruz. Ancak dijital şirketlerde böyle sınırlar yok. Kullanıcı tecrübesini önde tutmak, kültürel farklılıklardan biri olarak öne çıkıyor. Teknoloji ve ürün odaklı olan dijital şirketler, gelenekselde var olan ve eskiden yapılan işleri farklı şekilde kullanıcılara sunabiliyor. Çevikliğe sahip olarak geleneksel şirketler ile rekabet edebiliyorsunuz” diye konuştu.
AKARCA: GÜNÜMÜZDE YAZARLIKTAN RESSAMLIĞA HER ALAN DÖNÜŞÜMDEN ETKİLENDİ
KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca da “Türkiye olarak esasında farklı bir boyutta olduğumuzu düşünüyoruz. Bizim bundan sonraki amacımız, tüm şirketler olarak daha çok dijital kabiliyet kazanmak. Çünkü dijital ekonomi dünyada 15.3 trilyon dolar, Çin’de 7.1 trilyon dolar, Avrupa Birliği’nde 6.7 trilyon dolar boyutuna ulaştı. Ancak Türkiye’de 50 milyar dolar büyüklüğünde. Bizim ülke olarak dünya ekonomisinden aldığımız pay yüzde 0,8 ile 1 arasında. Ancak bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 60’lara kadar çıkmış durumda. Çok hızlı yol kat etmemiz gerekiyor. Bizlerin görevi, tüm şirketlerin dönüşüm yolculuklarında onlara destek olmak. Dijitalleşme ve akıllı sistemler geldiğinde mesleklerin, yaratıcılığın ve sanatın etkilenmeyeceği söyleniyordu. Ancak günümüzde yazarlıktan ressamlığa kadar her alan bu dönüşümden etkileniyor” ifadelerini kullandı.
BAHADIRLI: UBER İLE TÜRKİYE’DE TAKSİNİN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARDIK
Uber Türkiye, İsrail ve Malta CEO’su Neyran Bahadırlı ise “Tek bir tuşa basılarak nasıl yolculuk yapılabilir? Uber, insanların gündelik hayatlarına ve ihtiyaçlarına bir çare olacak teknoloji platformu olarak kuruldu. Dünyada 70 ülkede 10 binden fazla şehirde hizmet veriyor ve günde 20 milyondan fazla yolculuk yapılıyor. İstanbul’da özellikle çok kısa sürede popüler hale geldi ama sonrasında haksız rekabet davası sonucunda, 2019 yılında mahkeme erişim engeli getirdi. 2021 yılı ocak ayında üst mahkeme Uber’e gelen erişim engelini kaldırdı ve 2 yıldan fazladır Uber Türkiye’de yasal olarak faaliyet gösteriyor. Uber Global, Türkiye özelinde stratejisini yeniledi ve İstanbul’da taksiler ile beraber yeniden hizmet vermeye başladı. Aslında Türkiye’nin Uber potansiyeli de taksi ürünü ile kanıtlanmış oldu” dedi.
GÖKÇETEKİN: İNANILMAZ TEKNOLOJİ DEHASINA SAHİP 400 BİN E-TİCARET GİRİŞİMCİSİ YETİŞTİRDİK
Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, “Türkiye’nin geleceğinin e-ticaretteki adımlarına bağlı olduğunu düşünüyorum. Bireyselleştirme ve tüketicinin deneyimi kendine uygun yaşaması çok önemli. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden biriyiz. Bölgeye örnek olduğumuzu düşünüyoruz. Ürettiğimiz çözümlerle inanılmaz teknoloji dehasına sahip 400 bin e-ticaret girişimcisi yetiştirdik. 100 bini aktif olarak bizimle çalışmayı sürdürüyor” dedi.
TANGÜN: ŞİRKETLERİN İŞ YAPIŞ SÜREÇLERİNİ YENİDEN TASARLAMASI GEREKİYOR
Enterprise Rent A Car Türkiye CEO’su ve Yönetici Ortağı Özarslan A. Tangün açıklamasında, “Bizim gibi doğuştan dijital olmayan firmalar için çözülmesi ve geliştirilmesi gereken konular var. Özellikle iş yapış süreçlerinin yeniden tanımlanması gerekiyor. Dijital ile geçmişte yapamadığınız birçok şeyi yapar hale geldik ve biz de bu konuya çok önem veriyoruz. Müşteriye değer katma; hızlı, değerli işlerle ve var olan işlerin optimizasyonuyla mümkün. Müşteriye yakın olduğunuzda onlara çok daha verimli ve sürdürülebilir hizmetler verebiliyorsunuz. İşe bütünsel bakıp gerekiyorsa iş süreçlerini değiştirmek, yeniden tasarlamak dijitalleşme yolculuğunun önemli parçası” ifadelerini kullandı.
STARS OF REGİON YARIŞMASININ KAZANANLARI AÇIKLANDI
Galata Business Angels iş birliği ile Denizbank, Gülman Group ve Tam Finans destek sponsorluğunda bu yıl 5’incisi düzenlenen Stars Of Region Yarışması ödül töreni geçekleştirildi. Bugüne kadar birçok başarılı girişimin ön plana çıkmasına destek olan yarışmaya bu yıl da yüzlerce girişim başvuruda bulundu. Elemeler sonucunda finallere kalan 10 girişimin büyük jüri karşısında yaptıkları sunumların jüri tarafından değerlendirilmesinin ardından ilk 3’e giren girişimler belirlendi. Yarışmada üçüncü olan Mustafa Köroğlu’na ait Powerdev girişimi 1.000 dolar ödüle hak kazanırken Selen Şenal’a ait Algea Bio girişimi ikinci oldu ve 2.000 Dolar kazandı. Barış Bal’a ait Homster girişimi, Stars Of Region Yarışması kazananı oldu ve 5.000 Dolar’lık büyük ödülü kazandı.