Sosyal medyada bizi takip edin

Kültür

Deprem bölgesinde müzeler kapılarını tekrar açıyor

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin etkilediği bölgede nisan ayında 9 müze ve ören yeri tekrar ziyarete açıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Gaziantep Zeugma Müzesi’nin de bugün ziyarete açıldığını belirterek, “Bölgede müzelerimizi açmaya devam edeceğiz. Biz, kültürün depremden etkilenen şehirlerimizde yeniden nefes alıp vermesi ile aslında depremlerden mağdur olmuş insanlarımızın hayata tutunma biçimlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgede Rölöve ve Anıtlar Müdürlüklerince gerçekleştirilen kontroller sonrasında; 3 Nisan’da Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri, 10 Nisan’da Malatya Arslantepe Örenyeri, 15 Nisan’da Adana Müzesi, 17 Nisan’da Diyarbakır ve Mardin Müzesi birimleri ile Kayseri Müzesi, Güpgüpoğlu Etnografya Müzesi, Kayseri Atatürk Evi Müzesi ve Kültepe Örenyeri yeniden ziyarete açıldı. İçinde Gaziantep ile özdeşleşen Çingene kızı mozaiği, Mars heykeli ve Fırat Nehri kenarındaki kazılarda bulunan villa taban mozaiklerinin sergilendiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi depremden 73 gün sonra bugün ziyarete açıldı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, 6 Şubat tarihli depremlerden Türkiye’nin kültür varlıklarının da etkilendiğini hatırlatarak, “Başta müzelerimiz olmak üzere kültür varlıklarımız için muhtelif tedbirler aldık. Yaptığımız ilk işlerden biri depremden etkilenen müzelerimizi ziyarete kapatmaktı. Daha sonra müzelerimizin içerisinde gerekli hasar tespit çalışmaları ve zarar gören eserlerimizin restorasyonları yapıldı. Akabinde Rölöve ve Anıtlar Müdürlüklerimiz tarafından müzelerimizin depreme karşı dayanıklılık durumları incelendi ve artık depremden etkilenen birçok müzemizin kapılarını ziyaretçilerine açmanın zamanı geldi” dedi.

‘TURİZM AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ DURAKLAR’

Deprem sonrası hasar tespit ve restorasyon çalışmaları tamamlanan müzelerin kapılarını ziyaretçilerine yeniden açacağını ifade eden Coşkun, “Önümüzdeki günlerde zemin etütleri yapılan, hasar gören eserleri restore edilerek işlemleri tamamlanan müzelerimiz ziyarete açılmaya devam edecek. Depremin yaşandığı illerden biri olan Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzemiz dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi. İçerisinde başta Çingene kızı mozaiği ve Mars heykeli olmak üzere birbirinden özel sahnelere, birbirinden özel mozaiklere ev sahipliği yapan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzemizi de Zeugma Örenyeri ve Yesemek Örenyeri ile birlikte bugün ziyarete açıyoruz. Bunlar sadece kültür dünyamız açısından değil, turizm açısından da çok önemli duraklar” diye konuştu.  

‘MÜZELERİMİZİ AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Depremden etkilenerek henüz ziyarete açılmayan müzelerde restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Coşkun, “Hem müzenin hem de kentin buna el vermesi durumunda müzelerimizi açmaya devam edeceğiz. Kültür ve sanat aynı zamanda bir direnme, hayata tutunma biçimidir. Biz müzelerimizle, sanat eserlerimizle, kültürün depremden etkilenen şehirlerimizde yeniden nefes alıp vermesi ile aslında yaşanan depremlerden mağdur olmuş insanlarımızın hayata tutunma biçimlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hayatın normalleştiğini göstermek istiyoruz. Bu yüzden mümkün olan en kısa zamanda depremin yaşandığı tüm şehirlerdeki müzelerimizi ziyarete açacağız. Umarım bölgedeki vatandaşlarımız bir ucuyla müzelerimize, bir ucuyla kültür ve sanata tutunarak hayata tutunurlar, direnirler, yaşama sevinçlerini yeniden kuşanırlar” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam