Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Ayı, tarihi ‘hanay’lara girip balları yedi; arıcılar yardım istedi

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Orta Torosların 2 bin rakımlı tepelerinde kurulu mahallenin yaylalarında, hanay adı verilen yapılarla yüzyıllardır sürdürülen ve kara kovan balı olarak bilinen bal üretimi, ayı saldırısı nedeniyle büyük zarar gördü. Bazı hanayların demirlerini söküp, bazılarının çatısından giren ayı, yüzlerce arı kovanını kullanılamaz hale getirdi. Ayı saldırısı nedeniyle zarar ettiğini söyleyen bal üreticisi Süleyman Bina (69), “Biz güvenli olsun diye demirlerle kapladık ama ayıya güvenemiyoruz. Sadece benim değil, tüm komşuların balını yemiş. Biz atalarımızdan beri bu işi yapıyoruz. Şimdiye kadar böyle bir şey görmedik. Hiçbir şey bırakmamış. Devletimizden yardım istiyoruz” dedi.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Hanaylara saldıran ayının, arıcılık yapan çiftçilere büyük zarar verdiğini söyleyen Hasan Hüseyin Kahrıman ise “Buraya gelen ayı, hanayları parçaladı. Bazısına tünel kazarak girdi, bazılarının demirlerini söktü. Çoğu hanayı parçalamış, balları tüketmiş. Bu devam edip gidecek. Bu duruma acil önlem alınmalı. Bu bölgede arıcılık, Roma Döneminden bu yana devam ediyor. Buradaki insanlar ellerindeki imkanlarla bir şeyler yapmaya çalışıyor, ayı gelip yıkıyor. Bu duruma acil önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Süleyman Bina. Fotoğraf: Konya,(DHA)

  • Hasan Hüseyin Kahrıman. Fotoğraf: Konya,(DHA)

Continue Reading
Reklam