Kültür
‘İstanbul’da Tasavvufi Hayat’ sanatsal zeminde sergiye dönüştü
Tasavvuf kültürüne sanatsal, siyasal, mîmârî ve estetik bir zeminde ışık tutan, alanında yetkin imzaların danışmanlığında hazırlanan “İSTANBUL’DA TASAVVUFÎ HAYAT” başlıklı sergi 27 Aralık’ta Türk İslam Eserleri Müzesi’nde ziyaretçilere açıldı.
1945’ten beri gelenekten el alıp geleceğe köklü izler bırakmaya çalışan İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü’nün hazırladığı sergi, Nakış, Hat ve Tezhip, Giyim Üretim Teknolojileri, Kuyumculuk ve El Sanatları atölyeleri tarafından hazırlandı.
Zengin Anadolu kültürünün en önemli düşünüş ve yaşayış biçimi olan Tasavvufî anlayış ve bakış, farklı kültür ve inançların yüzyıllardır bir arada yaşadığı kadim şehir İstanbul’un en köklü değerlerindendir. Bir duyuş ve kavrayış şeklini esas alan, incinmemeyi ve incitmemeyi şiar edinen, hakîkate yapılan seyahati arzulayan mutasavvıfların yaşadıkları mekânın sadeliğine, incelikli gündelik hayatlarına ve kullandıkları eşyanın zarafetine odaklanılan bu sergide, İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü geniş çaplı ele aldığı bu konuyu “İstanbul’da Tasavvufî Hayat” başlıklı bir projeye dönüştürdü.
Sergi, 27 Aralık- 10 Ocak tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
Proje Danışmanları
Prof. Dr. Nurhan Atasoy / Sanat Tarihçi
Prof. Dr. Ruhi Ayangil / Besteci, Orkestra ve Koro Şefi, Kanun Sanatçısı, Müzikolog, Eğitimci
Prof. Dr. Süleyman Berk / Hattat, Yazar, Akademisyen
Nilgün Gencer / Minyatür Sanatçısı
Dr. M. Sinan Genim / Mimar, Yazar, Araştırmacı
Gökhan Parçalı / T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tac-ı Şerif Sanatkârı
Elisabeth Strub Madzar / Tekstil Sanatçısı